eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: PIxabay

Szerdától többnapos sztrájkra készül a német vasutas-szakszervezet - a nap hírei

A hideg idő miatt ma este 8-tól életbe lépett a vörös kód. A nagyobb boltokban kötelező lesz kiírni, ha egy terméket a korábbinál kisebb kiszerelésben kínálnak.

Életbe lépett a vörös kód a hideg idő miatt. Az intézkedés azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény köteles lesz befogadni a hajléktalan vagy bajba jutott embereket. Eközben fagyriadót hirdetett az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület is, azt kérve, a gazdák kiemelten figyeljenek a szabadban tartott gazdasági állatokra, és aki tud gondoskodjon az utcán kóborló állatokról is.

Megrekedtek a tárgyalások az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról – nyilatkozta a magyar területfejlesztési miniszter a lengyel állami hírügynökségnek. Navracsics Tibor szerint az Európai Parlament zsarolása miatt nincs bátorság a továbblépésre.

A nagyobb boltokban kötelező lesz kiírni, ha egy terméket a korábbinál kisebb kiszerelésben kínálnak. Az intézkedés márciustól lép életbe, és az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőkre vonatkozik.

Január 15-én emeli ismét az üzemanyagok jövedékiadóját a MOL. Ez a januártól kötelező 41 forintos emelés második része.

Újraindították a dunaújvárosi hengerműveket, valamint a horganyzottlemezt előállító galvanizáló sort. A Liberty Dunaújváros közleménye szerint az újraindítás az első lépés a vállalat megújulásában. Az átszervezési folyamat során megtartják és átképzik az alkalmazottakat.

6 országgyűlési ciklus után nem indul egyéni parlamenti mandátumért a 2026-os országgyűlési választáson Lázár János. A politikus Facebook-oldalán közölte: politikus marad és pártja továbbra is számíthat a munkájára.

Helyi népszavazásoktól tenné függővé a nagyvárosokban vagy azok környékén tervezett nagyberuházásokat a Jobbik. Az ellenzéki párt szerint a környező megyék és országok magyar munkavállalói helyett inkább a harmadik világ polgárai kapnak majd munkalehetőséget.

Februártól Fejér és Pest vármegyében is bevezetik az egységes alapellátási ügyeleti rendszert – erősítette meg az Országos Mentőszolgálat. A rendszerhez eddig 17 vármegye csatlakozott.

Erős állami egészségügyet ígér kormányra kerülése esetén a Demokratikus Koalíció. Az Országos Kórházi Főigazgatóság adataira hivatkozva kiemelték: a több mint két hónapja műtétre váró betegek száma megközelíti a 26 ezret. Ismét azzal vádolták a kormányt, hogy szándékosan teszi tönkre az állami egészségügyet.

Folytatja az adománygyűjtését az Óbudai Egyetem a székelyudvarhelyi károsultak megsegítésére. A decemberben felajánlott 5 millió forint mellé további 2 millió forint gyűlt eddig össze a Tamási Áron Gimnázium kollégiumában történt súlyos baleset áldozatainak, családtagjainak, illetve az épület újjáépítésére.

Romániában évekre leállították a vasúti forgalmat Kolozsvár és Nagyvárad között a pálya korszerűsítése miatt. A Budapestet a székelyföldi városokkal összekötő nemzetközi vonatokat a román állami vasúttársaság átirányította a biharkeresztesi határátkelőtől a nyírábrányihoz.

Többnapos sztrájkra készül a német vasutas-szakszervezet az állami Deutsche Bahn vasúttársasággal kialakult bérvita miatt. A munkabeszüntetés szerda hajnali 2 órától péntek este 6 óráig tartana a vasúti személyszállításban.

Németországban egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot indítottak a mezőgazdasági adókedvezmények jelentős csökkentése miatt a gazdák. A termelők hajnalban traktoros konvojjal zárták el az autópályákhoz vezető bekötőutakat, és további országos demonstrációkat is szerveztek.

Ukrajna 15 millió tonna árut exportált a fekete-tengeri hajózási folyosón keresztül, ezen belül 10 millió tonna mezőgazdasági terméket. Eközben kiterjedt orosz rakétatámadások érték Ukrajna több városát. Többen meghaltak és sokan megsebesültek.

Újabb fegyverraktárakat és alagutakat talált és támadott meg az izraeli hadsereg Gázában. Eközben a közel-keleti helyzetről és a háború utáni újjáépítésről tárgyalt arab vezetőkkel az amerikai külügyminiszter. A német külügyminiszter pedig bejelentette: Németország kész engedélyezni az Eurofighter típusú repülőgépek eladását Szaúd-Arábiának.

Benyújtotta kormánya lemondását a francia miniszterelnök, amit Emmanuel Macron köztársasági elnök elfogadott. Az államfő várhatóan még ma kinevezi az új miniszterelnököt.

Március 23-án tartják az államfőválasztás első fordulóját Szlovákiában - jelentette be a pozsonyi parlament elnöke. Szlovákiában államfőt közvetlenül az állampolgárok választanak 5 évre.

Az Egyesült Államokban politikai megállapodás született a Kongresszus vezetői között a költségvetés fő számairól. Ezzel elkerülhető a kormányzati leállás.

Egy portlandi ház udvarán találták meg az Alaska Airlines gépének kiszakadt vészkijárati ajtaját az Egyesült Államokban. A Szövetségi Légügyi Hatóság megtiltotta a Boeing MAX gépek felszállását addig, amíg meg nem győződnek azok biztonságáról.

Több mint fél évszázad után először indítottak útnak amerikai robotot a Holdra. A Peregrine űrszonda a tervek szerint február 23-án, a Hold északi féltekéjén éri el a felszínt. A fő cél, hogy adatokat gyűjtsenek a Hold felszínéről a legénységekkel érkező Hold-missziók előtt. Az indítás után nem sokkal kiderült: gond van a leszállóegységgel, a probléma megoldásán dolgoznak a szakemberek.

Szlovéniában sikeresen kimentették azt az 5 embert, aki még szombaton ragadt a Krížna barlangban a hirtelen lezúduló eső és a megemelkedett vízszint miatt. A csoport tagjai jó állapotban vannak, egyikük sem szorul kórházi kezelésre.

Az Oppenheimer nyerte a legjobb drámai film, a Szegény párák pedig a legjobb vígjáték vagy musical film díját a 81. Golden Globe díjátadó gálán Los Angelesben. A legjobb drámai férfi főszereplő Cillian Murphy lett az Oppenheimerben nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplőnek járó elismerést Lily Gladstone kapta a Megfojtott virágokért.

Elhunyt Ferdinandy György József Attila- és Prima Primissima díjas író, egyetemi tanár, műfordító, kritikus. A francia írószövetség, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság tagja 89 éves volt.

Meghalt Finta József építész. 89 éves volt – adta hírül az általa alapított Finta Studio a honlapján. Munkásságát egyebek közt Kossuth-, Ybl Miklós-, Steidl Imre- és Prima Primissima díjjal ismerték el.

Meghalt Franz Beckenbauer, a világ labdarúgásának meghatározó alakja. A Császár becenéven ismert legendás német futballista, majd szövetségi kapitány 78 éves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×