eur:
390.92
usd:
365.76
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Paraván a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségének otthont adó Beverly Hilton Szálloda előtt a kaliforniai Beverly Hillsben 2024. január 7-én, a gálaest kezdetén.
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Jordan Strauss

Dudás Viktor a Golden Globe-ról: az Oppenheimer nem volt ennyivel jobb

Az Oppenheimer volt a hajnalban megrendezett Golden Globe gála legnagyobb nyertese, míg a Barbie és a Megfojtott virágok alkotói csalódottan távozhattak Beverly Hillsből.

Mindenki arra számított, hogy a Barbie és az Openheimer fogja tematizálni a díjátadót, és ebbe esetleg egy picit beleszólhat a Megfojtott virágok, ehhez képest az Oppenheimer egyértelműen egyeduralkodó volt az öt díjjal, a Barbie viszont a várakozások alatt teljesített – mondta a Golden Globe-díjkiosztóról Dudás Viktor filmszakértő az InfoRádóban. Azt is hozzáfűzte, hogy még a legjobb forgatókönyv díját sem ez a film kapta, hanem egy európai alkotás, az Egy zuhanás anatómiája, ez pedig mindenképpen meglepetés. A Barbie csak a box office díjjal gazdagodott, illetve Billie Eilish és testvérének dala nyert szobrot.

Megjegyezte, a Megfojtott virágok az elvárásokhoz képest alulteljesített, egyedül Lily Gladstone kapott Golden Globe-ot a teljesítményéért. A filmszekcióban egyedül Yorgos Lanthinos filmje, a részben Magyarországon forgatott Szegény párák tudott még maradandót alkotni a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában, ami szintén meglepő fordulat – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a Golden Globe esetén hozzá vagyunk szokva, hogy két külön kategória van a televíziós és nagyjátékfilmes szekcióban is.

A fimszakértő leszögezte, nem gondolja úgy, hogy az Oppenheimer ennyivel jobb lett volna. Hozzáfűzte, tény, hogy internacionális üzenet szempontjából talán ez a film mozgatta meg leginkább a közvéleményt, ami látszik is a bevételi listákon, ahhoz képest, hogy háborús filmként van elkönyvelve és egy, az 1960-as években elhunyt tudós ellen indított boszorkányüldözés a fő téma. Dudás Viktor szerint meglepő, hogy egy ilyen film tudott nagy bevételeket hozni és ennyire tematizálni tudta ezt a rendezvényt is. Hozzátette, ebben nyilván az is benne van, hogy

a sztrájknak köszönhetően az év második felére beígért és várt filmek többsége nem került a mozikba

– véleménye szerint emiatt kicsit azért szegényesebb volt a felhozatal.

A rendezők közül Christopher Nolant emelte ki Dudás Viktor, úgy véli, jelen pillanatban ő az, aki a legszélesebb közönségréteget tudja megszólítani a filmjeivel, de, mint kifejtette, akik a Batman-filmek vagy az Eredet miatt lettek Nolan-rajongók, nem biztos, hogy például a Tenet után mostani filmje is a kedvencek közé kerül.

A filmszakértő szerint nem lehet azt mondani, hogy a Golden Globe-díj az Oscar-díj előszobája, példaként felidézte, hogy tavaly a Fableman család és A sziget szellemei nyerték a két rangos filmes díjat a Golden Globe-on, ehhez képest az Oscart a Minden, mindenhol, mindenkor című film nyerte.

Arra is kitért, hogy a Hollywood Foreign Press szervezetet kivonták a Golden Globe háta mögül, és a korábbi 80-90 fős tagság helyett most már egy sokkal szélesebb, 300 főnél is nagyobb, 75 országból érkező újságírói bázis szavazott. Ennek kapcsán megjegyezte, ha végignézünk a díjazottakon, azt lehet mondani, hogy szakmailag azért nem rosszak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×