eur:
390.94
usd:
366.15
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Életének 89. évében, 2023. január 7-én elhunyt Finta József építész, a nemzet művésze, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa-díjas alkotó, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja. A felvétel Finta József budapesti stúdiójában készült 2014. november 25-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Meghalt Finta József

Az építész nyolcvannyolc éves volt.

Elhunyt Finta József, az elmúlt 60 év magyarországi építészetének jelentős alkotója - közölte Facebook-oldalán az általa alapított építészstúdió.

Aligha akad olyan hazánkfia, aki ne ismerné őt épületein keresztül - írták a cég honlapján megjelent búcsúzásban.

Finta József, a Nemzet Művésze, Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa díjas, Köztársasági Elnöki Aranyérmes építész, a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitűntetettje, festő és verselő volt.

Írónak, festőnek készült, atyai tanácsra jelentkezett az Építőipari Közlekedési Műszaki Egyetem Építész Karára.

Építészi munkásságát 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte, ahol közel harminchat évig dolgozott. Eleinte tervezői, majd műteremvezetői és végül igazgatóhelyettes-főépítész beosztásban. Már a kezdetektől sikeresnek számított.

1970-től kezdve folyamatosan épülnek szállodái (Hotel Volga (ma Ibis Váci út – nemrég bontották le), Hotel Fórum, Hotel Voronyezs, Hotel Buda Penta (ma Mercure Buda), Hotel Novotel, Hotel Liget (ma Ibis Heroes Square), Grand Hotel Corvinus Kempinski (ma: Kempinski Hotel Corvinus), stb.). A 80-as, 90-es évek fordulója táján egyre több nagyszabású épület tervezését vállalja, melynek egy részének építése már átnyúlik 1994 végére, amikor műterme egészével megalapította a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t, mely negyven fős irodává nőtte ki magát. Ezen időszak legjelentősebb munkái: ORFK-BRFK Székháza („Rendőrpalota”), WestEnd City Center, BME-ELTE (ma már csak a BME) Informatikai épülete - olvasható a Wikipédián.

Elméleti munkássága is jelentős, több könyve jelent meg és számos tanulmányát közölték hazai s külföldi szaklapokban. Grafikusi munkássága is jelentős, rajzai több önálló és csoportos kiállításon szerepeltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×