eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Csőzik László polgármester: van víz Érden és környékén, de "sorra fognak elpattanni a csövek"

Csőzik László, Érd polgármestere csütörtök reggel az InfoRádióban elmondta, Milánóból érkezett egy csőalkatrész, amit 10 órakor elkezdenek beszerelni, és délutánra helyreállhat a rend a dél-budai agglomerációban. De ez csak foltozgatás, és szerinte nincs az a pénz, amivel az ország felén még mindig meglévő, 50-60 éves azbeszt-cement szovjet csőrendszert le lehetne cserélni. Pedig kellene. Az emberek példás összefogásának viszont örül.

Vízhiányra kellett felkészülni a napokban Érden, Törökbálinton és Diósdon vízvezeték-problémák miatt.

Csőzik László érdi polgármester csütörtök reggel az InfoRádióban elmondta, "szerencsére van vizünk".

"Túl vagyunk a nehezén, ehhez viszont az kellett, hogy az érdi lakosok követték a felhívásunkat, és visszafogták a vízfogyasztásukat, drasztikusan. Itt több település össze van kötve: van egy 80 ezres Érd, mellette egy 15-20 ezres Törökbálint, és megint mellette Diósd, bő 10 ezres város. Az egész egy nagy dombra épült, a Dunától folyamatosan emelkedik a terület" - vázolta a polgármester.

Tehát tározómedencékbe pumpálják fel a tisztított vizet, innen származik a lakossági ellátás, de a hálózat ezt a feladatot nem képes ellátni, ezért erre külön vezetékrendszert építettek, az érdi tulajdonú 600 milliméteres cső tört el a diósdi határban.

Hogy miért történt több törés, arról is beszélt.

"Amikor eltörik egy ilyen nagy cső, elindul a víz egy másik irányba, hirtelen nyomáskülönbségek alakulnak ki egy másik irányban, ahogy a leállás után újranyitjuk a vizet, és van egy csomó olyan régi vezeték, amelyeket nincs az a pénz, hogy egyszerre ki lehetne cserélni, ezek 50-60 éves csövek, repednek, törnek a nyomáskülönbséggel, ebben közrejátszik a fagy is, illetve az idő közben megváltozott talajviszonyok" - fejtegette.

Ezekből a jelenségekből következett be másfél nap leforgása alatt négy-öt.

Ennek köszönhetően alakult ki vízhiány az érintett terület egyharmadán:

  • Törökbálinton Tükörhegyen
  • Diósdon a Homokbánya területén
  • és Érd egyes részein.

A 2014-es vízvezeték-bélelés mint utolsó beruházás valószínűleg rosszul sikerülhetett Csőzik László szerint, ráadásul az eredeti cső 50-60 éves szintén és "szovjet", itthonról nem is lehetett pótolni.

"Az egyik szerződéses partnerünknek volt egy olasz, milánói beszállítója, amelyik képes volt arra, hogy a különleges idomot legyártsa rövid idő alatt, ezt hozták ide éjszaka, délelőtt 10-kor pedig be is építik, ez 4-6 órás munka, délutánra helyre kellene állnia a rendnek" - bizakodott a városvezető.

Tágabban is beszélt a problémáról: az ország tele van ilyen régi azbeszt-cement alapú régi csövekkel, az élettartamuk lejárt, "a teljes csőállomány fele ilyen, ezermilliárdokban mérhető, ha hozzá akarnánk látni a teljes ország rendbetételéhez" - közölte.

Valamekkora fejlesztés volt az elmúlt években is szerinte, de "nincs az a pénz", nyomatékosította, amelyből az egész rendszer egyszerre lecserélhető.

"Sorra fognak elpattanni a csövek" - tette hozzá.

Külön kiemelte az emberek együttműködését, hogy háttérbe szorították az egyéni érdekeiket a közösségi érdekek védelméért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×