eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Kiderítette a szakértői vizsgálat az érdi csőtörési hullám okát

A tavaly karácsony előtt Érden és környékén történt vízellátási zavarnak főként a korszerűtlenség az oka, de vannak más tényezők is egy kiszivárgott szakértői jelentés szerint.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy tavaly decemberben sorozatos csőtörések nehezítették a déli agglomeráció, így például Érd, Diósd, Tárnok vízellátását. Akkor egy Olaszországból érkezett alkatrésszel sikerült helyreállítani a vízellátást, de ahogyan Csőzik László érdi polgármester akkor az InfoRádiónak fogalmazott, ez csak

foltozgatás,

és szerinte nincs az a pénz, amivel az ország felén még mindig meglévő, 50-60 éves azbeszt-cement szovjet csőrendszert le lehetne cserélni.

Az erdmost.hu azt írja, Érden jelenleg napi szinten a kisebb átmérőjű, 300 km hosszú csőhálózaton átlagban 3-4 csőtörés történik normál üzemmenet mellett. Hozzáteszik, bár az érdiek az elmúlt években megtanultak együtt élni a napi szintű csőtörésekkel, a karácsony előtti vízprobléma-cunami még a legerősebb idegzetűeket is próbára tette.

Mint arról a helyi lap beszámol, szakemberek vizsgálták meg azóta a vízhálózatot, és feltárták az okokat, amiket az érdi vízmű (ÉTV) múlt hétfői taggyűlésén prezentáltak a tulajdonos önkormányzatoknak. Korábban már fény derült rá, hogy

a problémát a város vízellátásáért felelős, a kistérség stratégiai fontosságú, 600 mm belső átmérőjű azbesztcement csővezeték meghibásodása okozta.

Az orosz gyártású azbesztcement vezeték több mint 50 éves, amelyet 11 évvel ezelőtt, 2013-ban nem az Érd és Térsége Vízmű Kft, hanem maga az érdi önkormányzat újíttatott fel úgy, hogy támogatást hívott le rá a Svájci Alapból.

A lap birtokába került jelentésből az derül ki, hogy a csőbélelés azt jelenti, hogy a felújítás során nem kellett tejes utcahosszban feltárni a csővezetéket (ami ezen a szakaszon 450 méter, de a teljes svájci projektben összesen 1,4 km-ről van szó), hanem körülbelül 150 méterenként nyitott munkagödrökben bontották meg a hálózatot, ahol aztán speciális módszerrel és technikai eszközökkel a cső belső falára helyeztek egy erre a célra kifejlesztett bélelő anyagot.

A szakértők megállapítása szerint a csőtörés oka egyértelműen bélelési hiba, vagyis

a 11 évvel ezelőtt végzett munkák hanyagul lettek elvégezve.

A kamerás feltárás során kiderült, hogy a bélésanyag begyűrődött, a bélelő anyagban bekövetkezett repedések, lokális hibák keletkeztek a teljes 160 méteren vizsgált szakaszon. További durva hiba, hogy a 160 méteres szakaszon a tömítő gumigyűrűk elnyíródtak vagy begyűrődtek. A hibajavításhoz kivágott bélelt azbesztcement csőmetszetből látható, hogy ezen a szakaszon kétrétegű bélelés történt.

A szakértői jelentés szerint 2013-ban rossz minőségű munkát végeztek ezen a csőszakaszon - amelynek egy része karácsony előtt szétrobbant, és a kamera felvételei szerint másutt is komoly repedések vannak -, ráadásul nem világos, hogy miért hagyták meg ezt az 50 éves csövet, amikor a nyomóvezeték másik részét ugyancsak a Svájci Alap támogatásából kicserélték modern fémvezetékre - írja az érdi lap.

Az említett 160 méter repedt bélelésű cső cseréje 130-160 millió forintba kerülne a városnak, míg ha a teljes 600-as azbesztcsövet szeretné kicserélni, az megközelítőleg 1,2 milliárd forintot emésztene föl.

Mint írják, a napi szinten előforduló csőtöréseknek egy magyarázata van: a csőhálózat, ahogy az egész országban, úgy Érden is elavult, bőven túl van az élettartamán. Pár évvel korábban egy felmérés már megállapította, hogy a tervezett életkort (30-50 év) az egész ivóvízhálózat 45 százaléka meghaladta, emiatt a bejelentett hibák száma több mint a kétszeresére emelkedett az elmúlt 10 évben az ivóvízhálózatra vonatkozóan.

A szakértői jelentés, mint írja a lap, kifejezetten megdicséri az érdieket: azzal, hogy az önkormányzat, a polgármester felhívására a nehéz napokban visszafogták a fogyasztást, nem merítették le a tárolómedencéket, így nem maradt karácsonyra víz nélkül a teljes város.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×