eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Csőzik László, Érd polgármestere

Iskolazár, fogyó palackos víz, válságtanácskozás – egyre kaotikusabb a helyzet a Budapest környéki csőtörés miatt

A térség polgármesterei arra kérik a lakosságot, csak a legszükségesebb esetben használjanak vizet annak érdekében, hogy a rendelkezésére álló mennyiség minél tovább kitartson.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, csőtörés történt egy stratégiai fontosságú, 600 mm-es vezetéken, illetve más, kisebb vezetékeken is törések keletkeztek, emiatt olyan alacsony az ivóvizet tároló medencékben a vízszint, hogy Érd parkvárosi részein, Törökbálinton és Diósd felsőbb övezeteiben vízhiány van.

A vezetéken olyan jellegű meghibásodás van, amelyet csak speciális anyagokkal, idomokkal lehet megjavítani. Ezeket külföldről kellett megrendelni és várhatóan pénteken érkezhetnek meg, így legkorábban hétvégén állhat helyre teljesen a szolgáltatás.

A történteket nem hagyta szó nélkül a várandós menyasszonyával Diósdon élő Shane Tusup sem, akinek az otthonában szintén nincs víz.

„Kedves Diósd, lássuk, jól értem-e... Tehát azt várjátok, hogy a terhes menyasszonyom legkorábban szombatig víz és működő WC nélkül maradjon... Boldog karácsonyt! – fakadt ki az Instagramon az úszóedző-üzletember.

Egy olyan vezetéken történt meg a baj, amely Csepelről vezeti az ivóvizet az érdi tárolómedencékbe, így viszont úgy tűnik, hogy három Budapest környéki település (Érd, Törökbálint, Diósd) nagy része víz nélkül maradhat egészen karácsonyig – ha nem történik előbb valamilyen intézkedés.

Válságtanácskozás lesz

Csőzik László érdi polgármester szerda délelőtt azt írta Facebook-oldalán, hogy jelenleg 30 százalékon áll a glóbusz (a víztorony és a mellette lévő víztározó). Elsősorban a parkvárosiakat és a fenyvesparkvárosiakat szólította meg, arra kérte a helyi lakosokat, hogy próbáljanak meg takarékoskodni, mert

ha elfogy a víz, fél napig vagy kritikus esetben akár egy napig is eltarthat, mire újratölt a rendszer.

Érden egyébként szerdára rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el.

A városvezető egy jó hírt is közölt: a Bakonyi utcai medencék most 75 százalékon állnak, de figyelmeztetett: „ezekben az órákban, a mostani fogyasztásunkon múlik, hogy átvészeljük-e ezt a kritikus időszakot, szóval

most a parkvárosiakban, fenyvesparkvárosiakban van minden bizodalmunk”.

Mint kiderült, még szerdán válságtanácskozásra gyűlnek össze Törökbálinton a térség polgármesterei, melyen Aradszki András országgyűlési képviselő és a vízművek (ÉTV) vezetősége is részt vesz.

Elöregedett vezetékek, folyamatos halogatás

Egy érdi lakos arról számolt be az atv.hu-nak, hogy a vezetékek nagy része elöregedett, hiszen még az 1970-es években fektették le azokat, és évről évre egyre nagyobb a gond. Egy környékbeli lakó azt mondta a portálnak, hogy 150-200 milliárd forintnyi vízvezeték rekonstrukcióját kellene megoldani a fővárosban, de mivel a forgalom miatt évente csak 15 milliárdnyi mennyiségű munkát lehet elvégezni, a teljes felújítás legalább tíz évbe telne. Az évek múlásával és a felújítások halogatásával azonban újabb szakaszok mehetnek tönkre.

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere azt mondta az ATV Start című műsorában, hogy „komplex probléma” a régió vízellátása. Szerinte nemzetgazdasági kérdés, hogy legyen elegendő víz Törökbálinton, mert több beruházó, vállalkozó települne a környékre, akiknek egyelőre nem tudnak vizet biztosítani. Elek Sándor közölte:

kormányzati segítségre várnak.

A szerda hajnali órákban a Virág tanyánál található és Törökbálint egy részét ellátó tározót 38 százaléka sikerült feltölteni, Diósd felől azonban kedd óta egyáltalán nem érkezik víz. Elek Sándor bejelentette, hogy a törökbálinti iskolák és óvodák mellett a bölcsőde sem nyit ki, a vízhiány miatt pedig ügyeletet sem tudnak biztosítani. Zárva tart a polgármesteri hivatal, a sportközpont és a Munkácsy Mihály Művelődési Ház is.

Azért, hogy senki ne maradjon ivóvíz nélkül, felvették a kapcsolatot a Törökbálinton működő hipermarketekkel, és a segítségüket kérték. Az általuk felajánlott vízmennyiséget eljuttatják azoknak, akiknek az ivóvíz beszerzése problémát okoz. A Városháza recepcióján is biztosítanak palackozott ivóvizet mindazoknak, akik máshonnan azt nem tudják beszerezni.

Lassan a boltokban is elfogy az ásványvíz

Bodri Krisztina korábbi szépségkirálynő Törökbálint-Tükörhegyen él a családjával, őt is nagyon bosszantja a kialakult helyzet. Az atv.hu megkeresésére azt mondta, a gyermekei nem is mentek iskolába, és ha nem jön vissza a víz, nem tudják majd fogadni a vendégeiket karácsonyra. A szomszédai elmondása szerint a lajtoskocsik már megérkeztek a környékre, többet is láttak, így oda is lehet menni vízért, amíg meg nem oldódik a probléma.

Bodri Krisztina hozzátette:

a helyi boltokban felvásárolták szinte az összes ásványvizet, ő már csak online tudott rendelni.

Kedd este náluk még le lehetett húzni a vécét, de a csapból már akkor sem fojt víz.

„Ilyenkor szembesül az ember vele, hogy olyan evidens, megnyitjuk a csapot és víz jön belőle. Néhány óra vízhiány is rossz, de amikor tegnap meghallottam, hogy 4-5 nap... Borzalmas volt” – fogalmazott az egykori szépségkirálynő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×