eur:
389
usd:
360.74
bux:
68399.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Közel 1200 magyar önálló szkíta népcsoport kíván lenni - itt a beadvány

Kétezer évvel a szkíták, vagyis a szittyák eltűnése után 1371 magyar most azt kéri az Országgyűléstől, hogy nyilvánítsák őket önálló népcsoporttá, mert ők valójában szkíták. A Magyar Tudományos Akadémia szerint a beadvány semmilyen tudományos és törvényes feltételnek nem felel meg - derült ki az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén.

A kisebbségi törvény alapján a honosításhoz 1000 magyar állampolgárnak kell igazolnia az aláírásával, hogy az adott népcsoporthoz tartozik. Egy orvos, Pócs Alfréd László a sajátjával együtt 1371 ilyen szignót gyűjtött össze. A Nemzeti Választási Bizottság ellenőrizte ezeket és továbbította az ügyet az Országgyűlésnek, amelynek rendkívüli ülésén a parlament alelnöke, Latorcai János ismertette a beadványt.

"Alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi szkíta kisebbséghez tartozunk, és a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelelünk. Kérjük a tisztelt Országgyűlést, hogy a nemzetiségi törvény alapján a szkíta népcsoportot ismerje el nemzetiségként, és a hivatkozott törvény egyes számú mellékletében a Magyarországon honos nemzetiségek felsorolását a szkíta nemzetiséggel egészítse ki" - hangzott a dokumentum szövege.

A kezdeményezésről az Országgyűlés későbbi ülésén dönt.

A Nemzeti Választási Bizottság egyébként kikérte a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét. A tudóstestület elnöke, Freund Tamás válaszlevelében jelezte, hogy nem támogatják a szkíták - régi magyar nevükön a szittyák - honos népcsoporttá nyilvánítását.

"Nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy a több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (mely megnevezés gyűjtőfogalomként több egykori népcsoport etnikumát, nyelvét és kultúráját öleli fel) ma is élő saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon" - olvasható az MTA állásfoglalásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×