eur:
394.12
usd:
364.02
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Közel 1200 magyar önálló szkíta népcsoport kíván lenni - itt a beadvány

Kétezer évvel a szkíták, vagyis a szittyák eltűnése után 1371 magyar most azt kéri az Országgyűléstől, hogy nyilvánítsák őket önálló népcsoporttá, mert ők valójában szkíták. A Magyar Tudományos Akadémia szerint a beadvány semmilyen tudományos és törvényes feltételnek nem felel meg - derült ki az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén.

A kisebbségi törvény alapján a honosításhoz 1000 magyar állampolgárnak kell igazolnia az aláírásával, hogy az adott népcsoporthoz tartozik. Egy orvos, Pócs Alfréd László a sajátjával együtt 1371 ilyen szignót gyűjtött össze. A Nemzeti Választási Bizottság ellenőrizte ezeket és továbbította az ügyet az Országgyűlésnek, amelynek rendkívüli ülésén a parlament alelnöke, Latorcai János ismertette a beadványt.

"Alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi szkíta kisebbséghez tartozunk, és a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelelünk. Kérjük a tisztelt Országgyűlést, hogy a nemzetiségi törvény alapján a szkíta népcsoportot ismerje el nemzetiségként, és a hivatkozott törvény egyes számú mellékletében a Magyarországon honos nemzetiségek felsorolását a szkíta nemzetiséggel egészítse ki" - hangzott a dokumentum szövege.

A kezdeményezésről az Országgyűlés későbbi ülésén dönt.

A Nemzeti Választási Bizottság egyébként kikérte a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét. A tudóstestület elnöke, Freund Tamás válaszlevelében jelezte, hogy nem támogatják a szkíták - régi magyar nevükön a szittyák - honos népcsoporttá nyilvánítását.

"Nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy a több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (mely megnevezés gyűjtőfogalomként több egykori népcsoport etnikumát, nyelvét és kultúráját öleli fel) ma is élő saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon" - olvasható az MTA állásfoglalásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×