eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Infostart
Nyitókép: Infostart

Jégpályára készüljön, ha autóba ül, ez így már nagyon veszélyes

Délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre, ónos esőre lehet számítani.

Budapest térségében egyre többfelé intenzív havazás kezdődött, gyorsan fehérednek az utak. A délnyugati országrészben nagyrészt viszont fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, így ott leginkább az esőé a főszerep. A Dunakanyarban hódara is esett, de jelenleg leginkább a hó és az eső a jellemző. Az utakon rendkívül csúszós szakaszokkal találkozhatunk.

Kora reggel a fővárosban és környékén már hullott hó, havas eső, néhol apró hungarocell daraboknak látszó szemcsék potyogtak az égből. Utóbbi illetően az Időkép azt írja, hogy ez a graupel, vagy hódara, ami egy viszonylag ritka csapadékfajta, lényegében a hópelyhek és a jégszemcsék között képez átmenetet.

Infostart
Infostart

Külsejét tekintve fehér vagy mattfehér színű, átlátszatlan szilárd szemcsék, amelyek mérete kb. 2-5 mm között ingadozik. Kemény felületre esve gyakran több darabra szétesnek a nagyobb szemcsék, kellemesen kopognak az ablaküvegen.

Infostart
Infostart

A Magyar Közút arra figyelmeztet, hogy Zalában és Somogyban kezdetben kisebb ónos eső várható, utána az szépen felkúszhat északra Veszprémbe, majd onnan tovább Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg felé. Délutántól gyakorlatilag egészen éjfélig tartós és folyamatos ónos eső várható az északi vármegyékben.

Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy vált a havazás ónos esőre. A magasabban fekvő területeken várható a legtöbb friss hó.

Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár >15 cm) is összegyűlhet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Infostart
Infostart

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat számos járásra.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×