eur:
380.25
usd:
351.47
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Jövőre már fellendülést vár a közép- és kelet-európai térségben az EBRD - a nap hírei

Azonnali jogvédelmet kapott Budapest a kormányzati elvonásokkal szemben a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján - közölte a főpolgármester. Csehországban jóváhagyta az F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását a kormány.

Jövőre már fellendülést vár a közép- és kelet-európai térségben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank az infláció okozta idei lassulás után. Az őszi regionális előrejelzés alapján 2024-ben a magyar gazdaság növekszik a leggyorsabban a közép-európai és a balti uniós térségen belül. Az EBRD jövőre 2,8 százalékos növekedéssel számol a magyar gazdaságban az idei év egészének átlagában várt visszaesés után.

Atomipari együttműködési megállapodás jön létre Magyarország és Szlovákia között. Ennek fő célja, hogy a két ország összehangolja részvételét a nukleáris fejlesztésekben. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt Pozsonyban. Szijjártó Péter egyben visszautasította az Eduard Heger vezette Demokraták vádjait, hogy felvidéki látogatásával beavatkozik országuk választási kampányába.

További hat évre, 2026 áprilisig engedélyezte a jövedéki adómentességet Magyarország számára a vasúti és belvízi közlekedésben használt üzemanyagokra az Európai Bizottság – ismertette az Építési és Közlekedési Minisztérium. Magyarország 2022 őszén kérelmezte Brüsszeltől további 6 évre a hosszabbítást. Az Európai Bizottság a beadvány és a válaszok alapján elfogadta Magyarország érvelését.

Azonnali jogvédelmet kapott Budapest a kormányzati elvonásokkal szemben a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján - közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebookon azt írta: a testület végzésével megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak. Hozzátette: a kormány az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vont el Budapesttől, vagyis a fővárosnak többet kellett befizetnie a költségvetésbe, mint amennyit támogatást az államtól kapott.

Támogatta a Rác fürdő felújítására vonatkozó koncepciót a Fővárosi Közgyűlés. A tervek szerint a rekonstrukció a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. saját forrásából valósulna meg. Emellett rendeletben szabályozta a Lánchíd színes díszvilágítását a Fővárosi Közgyűlés.

A klímaváltozás az emberiség közös stresszhelyzete – jelentette ki a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Planet Budapestfenntarthatósági expo megnyitóján. Áder János hangsúlyozta: a fenntartható fejlődési mód az, amikor a jelen szükségleteit úgy elégítjük ki, hogy azzal nem veszélyeztetjük a jövő generáció szükségleteinek kielégítését.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete szerint 2022-ben is Svájc volt a leginnovatívabb ország a világon. Magyarország a 33. helyen szerepel a 132 országot vizsgáló listán. A tanulmány alapján az alpesi ország az Egyesült Államokat és Svédországot előzte meg. Magyarország négy esetben is javított helyezésén az előző évi adatokhoz képest.

Újabb magyar felsőoktatási intézmény, a győri Széchenyi István Egyetem is bekerült a világ legjobb öt százalékát összesítő rangsorba - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A tárca közlése szerint a Times Higher Education rangsora alapján a Semmelweis Egyetem továbbra is a világ legjobb egy százalékában van, a tavalyi évhez képest magasabb pontszámmal a 251-300. hely között végzett.

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott 4 féle televíziókészüléket a Media Markt - tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal. A testület csaknem 24 millió forint bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést és a büntetésen felül több mint ezer vásárlónak összesen mintegy 20 millió forint kompenzációt fizet.

Csehországban jóváhagyta az F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását a kormány. Petr Fiala miniszterelnök arról beszélt: az első vadászgépeket a tervek szerint 2029-ben szállítják le az amerikaiak a cseheknek, míg az utolsókat 2035-ben. A 24 amerikai vadászgép a cseh hadsereg légi erejében a már 20 éve használt svéd Gripeneket váltja fel.

Politikai felülvizsgálaton dolgozik az Európai Bizottság a sikeres bővítéshez – közölte a brüsszeli testület elnöke. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott: az Európai Uniónak jövőképet kell meghatároznia a csatlakozásokhoz. Az Európai Bizottság elnöke a szeptemberben megválasztott Evika Silina lett kormányfővel közösen tartott tájékoztatón emellett támogatásáról biztosította a lett kormányfőt a lett-fehérorosz határon a közelmúltban kialakult illegális migrációs nyomással kapcsolatban.

Befejezték sztrájkjukat a hollywoodi forgatókönyvírók, miután érdekképviseleteik megállapodásra jutottak a filmstúdiókkal és streaming-szolgáltatókkal. A 3 évre szóló megállapodás értelmében a nagy hollywoodi filmstúdiók és streaming-szolgáltatók béremeléseket, emelt egészségügyi és nyugdíjjárulékokat biztosítanak a produkciók írói számára. A 160 ezer amerikai színészt tömörítő szakszervezet ugyanakkor folytatja a demonstrációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban a minimálbéremeléshez képesti 10 százalékos emelésre számíthatnak a tanárok, felülvizsgálhatják a státusztörvény teljesítményértékelési rendszerét. A PISA-teszteken rossz eredményre számítanak a magyar diákoktól, melyet a koronavírus-járvány miatti nehézségeknek tulajdonítanak – többek között ezekről a témákról beszélt Pintér Sándor belügyminiszter a parlamenti meghallgatásán a Telex szerint.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×