eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Karácsony Gergely: a bíróság megtiltotta a kormánynak, hogy több pénzt emeljen le a főváros számlájáról

A budapesti főpolgármester a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a bírósági döntés értelmében azonnali jogvédelmet kapott a főváros a kormányzattal szemben.

"A Fővárosi Ítélőtábla mai végzésével azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak. Érvényesítettük hát a bíróságon a budapestiek érdekét, örömmel tölt el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz" – jelentette be Karácsony Gergely a Facebookon.

Úgy értékelt, hogy ezzel érvényt szereztek a Budapesti Lakógyűlésen szavazó budapesti polgárok akaratának is, miszerint a város igazságtalan sarcot ne fizessen a kormánynak. "Mostantól elvenni sem tudnak többet a központi költségvetés javára, mint amit kapunk onnan" – fogalmazott.

Megfogalmazása szerint a budapesti "túlélőcsomag" intézkedéseivel, valamint takarékos gazdálkodással sikerült megőrizni a város működőképességét.

A főváros többször közölte, hogy a kormány az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vont el Budapesttől, vagyis a fővárosnak többet kellett befizetnie a költségvetésbe, mint amennyit támogatást az államtól kapott.

A bírósági végzés Karácsony Gergely közlése szerint azon alapul, hogy a kormányzati elvonás a közérdek súlyos sérelmével jár.

A főpolgármester még júniusban jelentette be, hogy a Fővárosi Önkormányzat közigazgatási pert indított a Magyar Államkincstár ellena szolidaritási adó miatt. Azt kérték, a bíróság mondja ki, hogy a kormány törvénytelenül von el több pénzt a fővárostól, mint amennyit támogatásként ad. Karácsonyék levezetése szerint az 58 milliárd forintban maximált szolidaritási adó 25 milliárddal több, mint az összes állami támogatás, amit a főváros a közszolgáltatások ellátására kap, ráadásul az adó mértéke jövőre már 75 milliárd forint lehet.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a közelmúltban a szolidaritási hozzájárulás általuk vitatott része kapcsán azt mondta: az államkincstár korábban minden alkalommal inkasszózta a számlájukat a túlélőprogram ideje alatt 12 milliárd forint értékben. Álláspontjuk szerint ez "hitelfelvétel volt", hiszen a főváros számláján nem volt pozitív az egyenleg. Ebből kifolyólag, amikor inkasszálták a számlájukat, hitelt vettek fel a nevükben - mondta Kiss Ambrus.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×