eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Karácsony Gergely: a bíróság megtiltotta a kormánynak, hogy több pénzt emeljen le a főváros számlájáról

A budapesti főpolgármester a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a bírósági döntés értelmében azonnali jogvédelmet kapott a főváros a kormányzattal szemben.

"A Fővárosi Ítélőtábla mai végzésével azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak. Érvényesítettük hát a bíróságon a budapestiek érdekét, örömmel tölt el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz" – jelentette be Karácsony Gergely a Facebookon.

Úgy értékelt, hogy ezzel érvényt szereztek a Budapesti Lakógyűlésen szavazó budapesti polgárok akaratának is, miszerint a város igazságtalan sarcot ne fizessen a kormánynak. "Mostantól elvenni sem tudnak többet a központi költségvetés javára, mint amit kapunk onnan" – fogalmazott.

Megfogalmazása szerint a budapesti "túlélőcsomag" intézkedéseivel, valamint takarékos gazdálkodással sikerült megőrizni a város működőképességét.

A főváros többször közölte, hogy a kormány az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vont el Budapesttől, vagyis a fővárosnak többet kellett befizetnie a költségvetésbe, mint amennyit támogatást az államtól kapott.

A bírósági végzés Karácsony Gergely közlése szerint azon alapul, hogy a kormányzati elvonás a közérdek súlyos sérelmével jár.

A főpolgármester még júniusban jelentette be, hogy a Fővárosi Önkormányzat közigazgatási pert indított a Magyar Államkincstár ellena szolidaritási adó miatt. Azt kérték, a bíróság mondja ki, hogy a kormány törvénytelenül von el több pénzt a fővárostól, mint amennyit támogatásként ad. Karácsonyék levezetése szerint az 58 milliárd forintban maximált szolidaritási adó 25 milliárddal több, mint az összes állami támogatás, amit a főváros a közszolgáltatások ellátására kap, ráadásul az adó mértéke jövőre már 75 milliárd forint lehet.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a közelmúltban a szolidaritási hozzájárulás általuk vitatott része kapcsán azt mondta: az államkincstár korábban minden alkalommal inkasszózta a számlájukat a túlélőprogram ideje alatt 12 milliárd forint értékben. Álláspontjuk szerint ez "hitelfelvétel volt", hiszen a főváros számláján nem volt pozitív az egyenleg. Ebből kifolyólag, amikor inkasszálták a számlájukat, hitelt vettek fel a nevükben - mondta Kiss Ambrus.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×