eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A bezárt Rác fürdő és hotel épülete a Tabánban 2020. január 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Fontos döntés született a Rác fürdő és a fővárosi futóversenyek ügyében

Támogatta a Rác fürdő felújítására vonatkozó koncepciót a Fővárosi Közgyűlés szerdán, a tervek szerint a rekonstrukció a Budapest Gyógyfürdői Zrt. (BGYH) saját forrásai terhére valósulna meg. Döntöttek a Lánchíd kivilágításáról, illetve egy jövőbeni változtatásról a futóversenyekkel kapcsolatban.

A Bősz Anett főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés 17 igen és 4 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadta el a testület, amely elvi egyetértését fejezte ki a BGYH felújítási koncepciójával.

A képviselők egyetértettek azzal, hogy a BGYH a saját forrásai terhére írja ki és bonyolítsa le a fürdőépület kivitelezési közbeszerzési eljárását és a beruházás elvégzését

4,6 milliárd forint plusz 10 százalék tartalékkeret és további legfeljebb 460 millió forint opció összeghatárig.

A testület egyetértett azzal is, hogy a BGYH a fővárosi vagyonkezelő központtal együttműködve készítse elő és bonyolítsa le a Rác Hotel - és last call opciós joggal az étterem - bérbeadására, illetve értékesítésére vonatkozó nyílt pályázatot, azzal, hogy a pályázat eredményeként a társaság a Fővárosi Közgyűlés előzetes jóváhagyásával köthet csak szerződést.

Az elfogadott előterjesztés szerint a fürdőépület műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás mindössze 40 százalékára becsülték. A gazdaságossági számítások alapján elmondható, hogy egy várhatóan tíz év alatt megtérülő, műemlékfürdőre vonatkozó beruházásról van szó - írták.

A javaslatban kiemelték, hogy a Rác fürdő minél előbbi megnyitása nemcsak a vagyon hasznosítása és a beruházás megtérülése miatt fontos, hanem a Gellért fürdő jövőbeni részleges és időszakos bezárása miatt is, mert a Rác és a Rudas fürdő részben helyettesítheti a budai oldal legnagyobb fürdőjét. A BGYH bevételeinek ily módon történő, hosszú távú biztosítása kiemelten fontos érdek - mutattak rá.

A testület döntött arról is, hogy rendeletben szabályozzák a Lánchíd színekkel történő díszvilágítását.

Ez nemzeti ünnepeken és a főváros napján piros-fehér-zöld lesz, emellett lehetőséget adnak arra is, hogy indokolt esetben más színű legyen, de nem lehet "villogó" vagy "színváltós".

A híd fényfestését vagy más hasonló, nagy fényerejű megvilágítását megtiltják.

A képviselők döntöttek arról is, hogy Városligeti Műjégpálya előtti közterület egy része a Kronberger Lili tér nevet kapja, a műkorcsolyázó világbajnok emlékére. A IV. kerületben pedig az Iglói út és a fóti kereszteződés melletti közterület Mátyás Balázs Tamás tér lesz. A 22 éves rendőr 2018 februárjában szolgálatteljesítés közben közlekedési balesetben halt meg.

A testület egyhangúlag támogatta V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi frakcióvezetője, I. kerületi polgármester előterjesztését, amellyel felkérték Karácsony Gergelyt: tegyen javaslatot

a fővárosi futóversenyek szabályozásáról szóló rendelet módosítására, hogy azonos helyszínen lehetőség szerint két hónapon belül ne zárjának le e célból közterületet.

Továbbá felkérték a főpolgármestert, hogy tegyen javaslatot a közterület-használati szabályok felülvizsgálatára, hogy hétvégi rendezvényt lehetőség szerint azonos helyszínen csak úgy lehessen megtartani, hogy a futóversenyeket is figyelembe véve két hétvégi rendezvény között legalább két szabad hétvége teljen el.

Budapest világvárosi életéhez a közterületi rendezvények és futóversenyek szorosan hozzátartoznak. Ha azonban ezek koncentráltan követik egymást a város azonos területén hétről hétre, az jelentősen megnehezíti az ott lakók pihenését és társadalmi életét. Olyan gyakorlat kialakítására van szükség, amely mindkét érdeket kiegyensúlyozottan szolgálja - írta V. Naszályi Márta.

A képviselők a fővárosi közösségi költségvetés több nyertes projektjének pályázatairól is döntöttek.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×