eur:
389.51
usd:
362.86
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. november 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ursula von der Leyen: az EU bővítéséhez politikai felülvizsgálat kell

Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

Von der Leyen a szeptemberben megválasztott Evika Silina lett kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Lettország a sikeres integráció ragyogó példája, majdnem húsz évvel a csatlakozás után is tovább mélyíti az integrációt. Gyors előrehaladást ért el az Oroszországtól való leválás folyamatában, ami jó hatást gyakorol az EU energiabiztonságára, és megkönnyíti a megújuló energiaforrások bevezetését is, hogy Lettországban teljes mértékben elinduljon a zöld átállás. Az uniós helyreállítási források jelentős mértékben segíteni fogják a "zöld növekedést" és új munkahelyek létrehozását - mondta.

A EB elnöke támogatásáról biztosította a lett kormányfőt a lett-fehérorosz határon a közelmúltban kialakult illegális migrációs nyomással kapcsolatban.

"Az EU az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség személyzetét küldte segítségül, 63 millió euró többletfinanszírozást mozgósítottunk a határőrizetre. Fehéroroszország a migránsokat cinikus módon eszközként használja fel hibrid támadásokra. Továbbra is szoros figyelemmel kísérjük a határon kialakult helyzetet" - hangsúlyozta. Hozzátette: az ilyen hibrid támadások elkerülése végett

gyors politikai megállapodásra van szükség az új migrációs csomagról, továbbá kulcsfontosságú a többéves uniós pénzügyi keret felülvizsgálata,

amelyben a migrációra vonatkozó kiegészítő elem is szerepel.

Evika Silina elmondta: a lett kormány egyértelműen Európa-párti álláspontot képvisel, Lettország csak egy erős EU-ban "virágzik". Ez a lett társadalom álláspontja is - tette hozzá. Mint mondta, kormánya továbbra is szorgalmazni fogja, hogy az EU támogassa Kijevet az orosz-ukrán háborúban, ameddig csak szükséges.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×