eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
 2022. március 25. A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott kép F–35-ös lopakodó vadászbombázókról egy meg nem nevezett légi támaszponton Dél-Koreában 2022. március 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap/Dél-koreai védelmi minisztérium

Újabb amerikai F-35-ösök jönnek a régiónkba

Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Az első vadászgépeket a tervek szerint 2029-ben szállítják le az amerikaiak a cseheknek, míg az utolsókat 2035-ben. A 24 amerikai vadászgép a cseh hadsereg légi erejében az immár 20 éve használt svéd Gripeneket váltja fel. A Gripeneket bérelték a csehek.

Jana Cernochová védelmi miniszter szerint az amerikai repülőkért 106 milliárd koronát (1696 milliárd forint) fizet a cseh állam, további 44 milliárd koronát (704 milliárd forint) pedig a vadászgépek csehországi üzembehelyezésének előkészítésére, a szükséges infrastruktúra kialakítására költenek.

Az ellenzéki pártok bírálták a kormányt az amerikai vadászgépek beszerzéséért, mert túlságosan magasnak tartják az árat. Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke ismételten kijelentette, hogy a Gripenek megvásárlását előnyösebbnek tartaná.

"Bár a 150 milliárd korona nagy összeg, a következő években átlagosan csak a tárca kiadásainak 7,3 százalékát kell erre a célra fordítani" - válaszolta újságírói kérdésre Jana Cernochová.

Az F-35-ös vadászgépek jelenleg a legjobbak a világon, s beszerzésük hozzájárul Csehország védelmének megerősítéséhez" - szögezte le ezzel kapcsolatban Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

A dánok megkapták, a románok a rendelést tervezik

Dánia nagyjából egy hete, szeptember 14-én kapta megaz első amerikai szállítmányt az F35-ös típusú harci repülőgépekből. Ezek a dán légierő idősebb, F-16-os gépparkját hivatottak leváltani - közölte a védelmi minisztérium Koppenhágában.

Dánia összesen 27-et rendelt

a lopakodóképességekkel rendelkező vadászbombázóból az amerikai Lockheed Martin hadiipari vállalattól. Hat gép kiképzési célokra az Egyesült Államokban marad, míg a többit apránként leszállítják a dán légierőnek.

Az F-16-osaiból Dánia 19-et Ukrajnának tervez átengedni. Az országban már megkezdték az ukrán pilóták kiképzését a gépek kezelésére.

A román védelmi minisztérium (MAPN) kérte a parlament jóváhagyását ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását, az erről szóló átiratot kedden iktatta a kétkamarás román parlament egyesített házbizottsága. A program első szakaszának lebonyolítása a MAPN becslése szerint 6,5 milliárd dollárba fog kerülni.

Az Agerpres által idézett jóváhagyási igénylés szerint, ezért az összegért

Románia 32 amerikai gyártmányú F-35-ös többcélú harci repülőgépet, működtetésükhöz szükséges logisztikai csomagot, kiképzési programot, szimulátorokat, valamint levegő-levegő és levegő-föld rakétákat

vásárolna az Egyesült Államoktól.

A program második szakaszában egy harmadik (16 harci repülőből álló) F-35-ös rajjal egészítenék ki az ötödik generációs flottát, ennek költségére azonban a most közzétett dokumentum nem terjed ki.

Több más ország is tervezi

Lengyelország az Ukrajnának küldött MiG-29-es gépeit váltja ki amerikai F-35-ösökkel (és dél-koreai FA-50-esekkel), és Ausztriában is ilyen repülők beszerzéséről volt szó korábban.

A svájci parlament tavaly szeptemberben hagyta jóváhagyta 36 darab Lockheed Martin által gyártott F-35A Lightning II típusú vadászgép megvásárlását, 5,5 milliárd dollárért, Görögország pedig tavaly júliusban küldött hivatalos kérelmet az Egyesült Államoknak 20 darab F-35-ös vadászrepülőgép megvásárlására.

(A nyitókép illusztráció: A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott kép F–-35-ös lopakodó vadászbombázókról egy meg nem nevezett légi támaszponton Dél-Koreában 2022. március 25-én.)

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×