eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

Tartósan beteg gyerekek az iskolában: nem kötelezhető rá a pedagógus

Szeptemberben olyan gyerekek is megkezdték az iskolát, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek, és emiatt folyamatosan plusz figyelmet igényelnek a tanítójuktól, különben akár az életük is veszélybe kerülhet. Az InfoRádió egy konkrét eset kapcsán utánajárt, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen feladatokra és kapnak-e segítséget az érintett pedagógusok.

Egy Pest megyei általános iskola tanítónője kereste meg az InfoRádió szerkesztőségét azzal, hogy az egyik elsős diákja nagyon súlyos cukorbetegségben szenved, és a végzetes rosszulléttől csak a testére szerelt műszer mobiltelefonra küldött adatainak folyamatos figyelésével, és riasztás esetén azonnali közbeavatkozással – egy injekció beadásával – lehet megóvni. A pedagógus természetesen vállalta ezt a feladatot, bár retteg attól, hogy hibát követ el.

Az InfoRádió a konkrét eset kapcsán általános tájékoztatást kért a Klebelsberg Központtól, hogy milyen szabályok vonatkoznak a tartósan és súlyosan beteg – például diabéteszes, epilepsziás, asztmás vagy éppen allergiás – gyerekek iskolai felügyeletére és ellátására, és ehhez kap-e az érintett oktatási intézmény segítséget: képzést, szakembert és pénzt. A Klebelsberg Központ írásban válaszolt a kérdéseinkre.

Az 1-es típusú cukorbetegségre vonatkozó közleményükből kiderül, hogy a jogszabály egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz.

Az ellátást a szülőnek kell kérnie, de a pedagógusnak vagy a pedagógiai asszisztensnek nem kötelező elvállalnia a feladatot.

Ha mégis megteszi, akkor el kell végeznie az Oktatási Hivatal szakirányú továbbképzését. Sokkal könnyebb eset az, ha az iskolának van saját orvosa vagy védőnője, mert ők nyilván eleve értenek ehhez. Az önként jelentkező tanár viszont plusz juttatást kap ezért – hangsúlyozza a Klebelsberg Központ.

Az érintett szülőknek, tanulóknak és tanároknak azonban nemcsak ez segít, hanem egy alapítvány is, a Kórházsuli, amely ugyan elsősorban azokért a gyerekekért jött létre, akik iskolakötelesek, de egy súlyos betegség miatt nagyon sokszor és sokáig vannak kórházban, ám

foglalkoznak olyan diákokkal is, akiknek kontrollálható az állapotuk, tehát tudnak iskolába járni.

A Kórházsuli társalapítója és igazgatója, Almássy Mónika az InfoRádióban elmondta: 2021 óta az ilyen gyerekeknek külön kategóriája van az oktatásban. Hozzátette. a Kórházsuli önkénteseket toboroz, képzéseket szervez és kiadványokat készít a tartós gyógykezelést igénylő gyerekek szüleinek és tanárainak.

A tartósan beteg gyerekek iskolai ellátásával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Belügyminisztériumnak és az Oktatási Hivatalnak is. Amint kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×