eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tanszereket válogat a szeptember eleji iskolakezdésre készülve egy kislány egy belvárosi papír-írószer szaküzletben Budapesten 2018. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Sokba kerül az iskolakezdés, de számos támogatás is jár a családoknak

A lassuló infláció a tanszerek vásárlásánál is érzékelhető, ugyanakkor az árak még így is 20 százalékkal magasabbak az előző éviekhez képest – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior kutatója. Erdélyi Dóra kiemelte: a családok anyagi terheit számos állami támogatás enyhíti, hiszen idén is ingyenes a tankönyv és sokan részesülnek kedvezményes közétkeztetésben is.

Szeptember 1-jén, az első tanítási napon kétmillió gyermek indul el az iskolákba, a tanévkezdés pedig minden évben, de különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben komoly kiadásokat jelent a magyar családoknak. Az infláció miatt jelentősen megemelkedtek a hazai háztartások költségei és ez több területen is érezteti a hatását. A kormányzat azonban az étkezési-, tankönyv- és egyéb támogatásokkal igyekszik enyhíteni a szülők terhein. A boltokban azzal szembesülhettünk az elmúlt hetekben, hogy a taneszközök és a ruházati cikkek is drágábbak lettek. Igaz, lehetne sokkal rosszabb is a helyzet.

Erdélyi Dóra azt mondta az InfoRádióban, hogy a gyermekruházati termékek idén átlagosan 7,4 százalékkal kerülnek többe, ez azonban jóval kisebb mértékű inflációt jelent ahhoz az általános árszínvonal-romláshoz képest, melyet idén januártól júliusig tapasztalhattunk.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében a hátizsákokért elkért összegeket is vizsgálta. Kiderült, hogy az elmúlt évben ugyan emelkedett a fizetendő összeg, de idén júliusban már megállt ez a tendencia. A tan- és írószerek árának emelkedése 2023 februárjában érte el a csúcspontját, amikor 24,5 százalékon tetőzött az inflációjuk, ami azóta fokozatosan lassul. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusban 20,4 százalékos inflációt mért erre vonatkozóan, így

ugyan jelentős a drágulás az egy évvel korábbi árakhoz képest, de egyre kedvezőbb a helyzet a fogyasztóiár-index alakulása szempontjából.

Az iskolai étkezés költségei tavaly szeptemberben és az utóbbi hónapokban is emelkedtek. A legutóbbi, júliusi adatközlés szerint 33,6 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbi értékekhez képest, azonban az előző tanév végén már platózást jegyezhettek fel az elemzők, vagyis megállt a drágulás. Az iskolai étkezés áremelkedését több tényező is befolyásolta az elmúlt tanévben, így például az energia- és üzemanyagárak elszállása vagy éppen az élelmiszerek és az alapanyagok drágulása. Erdélyi Dóra szerint azonban fontos ehhez hozzátenni, hogy számos gyermek részesül teljes vagy részleges étkezési támogatásban, ami több más egyéb juttatás mellett komoly segítség a családok számára.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, a nevelésbe vett gyermekeknek és a beteg, fogyatékkal élő tanulóknak ingyenesen biztosítják az intézményi gyermekétkeztetést.

Ezen kívül 50 százalékos kedvezményt kapnak többek között a legalább három gyermeket nevelő családok iskolás gyermekei is.

Az iskoláztatási támogatások közül kiemelkedik még a nappali rendszerű nevelésben, oktatásban részesülő diákok ingyenes tankönyvellátása.

Az elemző hozzátette: szintén nagy segítséget jelent a tanévkezdésnél, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén augusztusban is előrehozták a szeptemberi családi pótlék kiutalását. Erdélyi Dóra emlékeztetett, hogy mindezeken felül a helyi önkormányzatok is adhatnak iskolakezdési támogatást a családoknak pénz vagy utalvány formájában, továbbá írószercsomagokat is biztosíthatnak.

Ezen önkormányzati támogatás összege általában 5 és 20 ezer forint közé tehető.

Az említett állami és önkormányzati segítségek mellett cafeteria-elemként az egészségpénztári és munkáltatói támogatásokkal is érdemes élni.

A középmezőnyben vagyunk

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy más uniós országokban hogyan alakulnak a kiadások, költségek az iskolakezdéskor. Az Eurostat adatai szerint a gyermekruhák Csehországban drágultak a legnagyobb mértékben (14,5 százalékkal) egy év alatt, a gyermekcipők esetében pedig a legnagyobb, több mint 20 százalékos áremelkedést idén júliusban Észtországban mérték.

Erdélyi Dóra azt mondta, Magyarország az uniós tagállamok között a középmezőnyben van a gyermekruhák és gyermekcipők drágulásának tekintetében. Idehaza az Eurostat közlése szerint a gyermekruhák esetében 3,8 százalékos volt az infláció, míg a gyermekcipőknél 7,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A papír- és rajzeszközök tekintetében júliusban Szerbiában volt a legnagyobb az infláció, a második helyre pedig Magyarország került.

Az államtitkár szerint rendben kezdődhet a tanév

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden közölte, hogy megérkeztek a tankönyvek az iskolákba, így rendben elkezdődhet az idei tanév. A kiszállításuk még augusztus elején kezdődött, összesen 13 millió tankönyv jut el mintegy 4200 hazai iskolába. Azok az iskolák, amelyek a múlt hétre kérték a tankkönyveket, már meg is kapták a csomagot, és az erre a hétre ígért küldeményekben sem lesz fennakadás.

Az államtitkár szerint az ingyenes tankönyvellátás évi 13,5 milliárd forintjába kerül az államnak. „Ha nem lenne ingyenes, ma már 30 ezer forintba is kerülhetne egy-egy diák tankönyvcsomagja” – írta a Facebookon a politikus.

Rétvári Bence hozzátette: a tankönyveket folyamatosan korszerűsítik, a most megérkező tankönyvek között is 115 frissített szerepel, 15 tankönyv pedig teljesen új. Azt is közölte, hogy Magyarországon 10-15 százalékkal több tanár van a diákok számához képest, mint az EU-átlag. „Az Európai Unióban Magyarországon a 8. legjobb a tanár-diák arány. Olaszországgal és Portugáliával vagyunk egy szinten. Míg nálunk egy tanárra átlagosan 10,6 diák jut, addig az EU-ban átlagosan 12,1 diák” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×