eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Messze a nyugati átlag fölött a magyar tinédzserkori szülések száma

A demográfus, szociológus szerint nincs szoros összefüggés a fiatalkori gyermekvállalás és etnikai hovatartozás között.

„Továbbra is lesújtóak a tinédzserkori gyerekszülés statisztikái Magyarországon” – fogalmaz a Népszava. A lapnak Husz Ildikó demográfus, szociológus a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója nyilatkozott, aki elmondta: itthon ezer tinédzser lány közül évente körülbelül tizenhétnek születik gyermeke, miközben az uniós átlag hét körüli.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben a 15–19 éves korúak körében 16,7 ezrelék volt a szülők aránya. (Vagyis ezer 15–19 éves fiatal közül 16,7 szült, ami 1,67 százaléknak felel meg.) A cikk szerint a rendszerváltás utáni időszakhoz képest már kifejezetten jó adatnak számít, hiszen az évek alatt felére esett vissza a tinédzserkori szülések száma.

Csakhogy egyes nyugati országokban ma 2–4 ezrelék ez a ráta, az uniós átlag pedig 7 ezrelék

– teszik hozzá.

A kutatások alapján egyértelműen az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás, főként az alacsony iskolai végzettségű, falvakban élő, rossz anyagi helyzetben lévők nőkről, lányokról van szó – mondta Husz Ildikó, azt is megjegyezve, hogy mindez nem roma kérdés. Utóbbi állítást a lap szerint a KSH Kohorsz '18 vizsgálata támasztja alá, ami szerint a fiatalon szülő anyák 29 százaléka vallotta magát romának, 55 százalék nem.

A hivatal adatai szerint a fiatalkorú anyák döntő hányada (65 százalék) leszakadó térségekben, 84 százalékuk 20 ezer főnél kisebb településeken él.

A szociológus arról is beszélt, hogy bár a fiatalok közül sokan nem szándékoltan esnek teherbe, és a kutatások szerint ezeknek az eseteknek a döntő többsége abortusszal végződik, a többség azonban szándékoltan vállal gyereket, aminek

a hátterében gyakran a családi minta áll,

még akkor is, ha ennek ma már nincs meg az a támogatottsága, mint korábban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×