eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: Prapass Pulsub/Getty Images

Határozatlan időre felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó működését a Kormányhivatal - a nap hírei

Teljesen feleslegesnek tartja a Pedagógusok Szakszervezete, hogy már jövő pénteken elkezdődik a tanév. Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek a HPV elleni ingyenes védőoltást

Határozatlan időre felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó működését a Nógrád Megyei Kormányhivatal. A dél-koreai SungEl Hitech Hungary Kf. tulajdonában lévő üzem sorozatosan szegte meg a működési és a hulladékgazdálkodási előírásokat. Eddig hat alkalommal bírságolták meg a céget, összesen 100 millió forint összegben. Akkor indulhat el újra a munka az üzemben, ha a cég megteremti a jogszerű feltételeket, és rendezi a túltárolt hulladék helyzetét is.

A gazdaságfejlesztési tárca szerint közvetett módon is javította az állam önfinanszírozási képességét az állampapírok iránti kereslet bővülése. A minisztérium szerint a kormányzati intézkedések hatására csökkentek az állami kamatkiadások, miközben sikerült megőrizni a lakosság megtakarításainak reálértékét is. Hozzáteszik, hogy a befektetési alapok egyetlen hónap alatt, júniusban 320 milliárd forinttal növelték az állampapír-állományukat.

Az LMP szerint a földrengésveszély miatt felül kell vizsgálni a Paks 2 beruházást. Az ellenzéki párt írásbeli kérdést nyújtott be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, hogy megtudja: földrengésveszély miatt felülvizsgálják-e Paks 2 telephelyengedélyét. Az elmúlt napokban több földrengés rázta meg Magyarországot, amelyek a zöldpárt szerint kockázatot jelentenek a tervezett atomerőműre.

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye augusztusban. A londoni S&P Global Market előzetes értékei szerint a szolgáltatóipari beszerzési menedszer-index 30 havi mélypontra, 48,3 pontra süllyedt augusztusban. A mutató idén először került a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 pont alá. A feldolgozóipari BMI háromhavi csúcsra 43,7 pontra emelkedett, hét hónapon belül először erősödött a mutató.

Teljesen feleslegesnek tartja a Pedagógusok Szakszervezete, hogy már jövő pénteken elkezdődik a tanév. Az érdekképviselet alelnöke úgy látja: elegendő lett volna a szeptember 4-i, hétfői kezdés, legfeljebb a meghosszabbított téli szünet egy nappal rövidebb lett volna. Gosztonyi Gábor úgy vélte: a június 21-ei tanévzárás lehetett volna egy héttel korábban, mert a hőségben már nem biztosítható a minőségi oktatás. A tavaszi szünet 3 napos meghosszabbításával ugyanakkor egyetértett. A státusztörvényre utalva azt mondta: reméli, hogy még a héten megjelenik a részleteket pontosító végrehajtási rendelet, mert a július 4-én elfogadott jogszabályból időközben már több paragrafus is életbe lépett.

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek a HPV elleni ingyenes védőoltást. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelezte, hogy a szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik az oltást a gyermeküknek. Magyarországon átlagosan a lányok 80 százaléka kapta meg az oltást évente, míg - 2020-tól - a fiúk 68 százaléka.

Eddig öt pályázat érkezett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori posztjára. A határidő augusztus 21-én lejárt, de mivel a pályázatot postai úton, vagy személyesen is be lehet nyújtani, ezért a pályázók köre egyelőre nem tekinthető véglegesnek. A jelenlegi rektor, Vigh Andrea megbízatása október 31-én lejár, a Zeneakadémia új vezetője november 1-jén kezdi meg a munkáját.

Egyelőre nem szerepel a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása a parlament őszi programjában, de ez még megváltozhat. A Népszava úgy tudja, hogy jelenleg 18 törvényjavaslatot tartalmaz a szeptember 25-én kezdődő ülésszak napirendje. A lap szerint a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása azért nincs még a tárgyalandó témák között, mert a tervezett programot még az Országgyűlés nyári, rendkívüli ülése előtt nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Júliusban az ellenzéki képviselők rendkívüli parlamenti ülésnapon akarták jóváhagyni a svéd csatlakozást, ám a kormánypárti frakciók képviselői nem jelentek meg.

Ukrajna a jogaiért harcol, “területi integritása vitán felül áll” – jelentette ki a magyar államfő Kijevben, a Krími Platform tanácskozásán. Novák Katalin megerősítette, hogy Magyarország elítéli Ukrajna megtámadását. Hozzátette, minden, a háborúval kapcsolatos bűncselekményt ki kell vizsgálni, majd arról beszélt, Kárpátalja az ott élő magyar kisebbség miatt a két ország közötti barátság és együttműködés forrása lehet. A Krími Platform fő témája idén az, hogy hogyan lehet a Krímet visszaintergrálni Ukrajnába a háború után, Zelenszkij beszédében pedig ígéretet is tett arra, hogy visszaszerzi a félszigetet.

Oroszországban valószínűleg repülőbaleset áldozata lett Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg vezetője. Legalábbis a neve szerepel annak a repülőnek az utaslistáján, amely a tveri területen zuhant le. A hírt a Tassz hírügynökség közölte, a balesetet vizsgáló légügyi hatóság közlésére hivatkozva. Az amerikai AP úgy tudja, hogy gép Prigozsiné volt, és értesülések szerint az orosz légvédelem lőhette le. Az ugyanakkor egyelőre nem tudni biztosan, hogy a Wagner-vezér valóban a fedélzeten volt.

Horvátország vizsgálja, hogyan lehetne növelni az országon áthaladó ukrán gabonaexportot. Oleg Butković közlekedési miniszter elmondta: a szállításokat jelenleg korlátozza, hogy a vukovári kikötőnek nincs szabad kapacitása és az, hogy a Horvátországon áthaladó mediterrán vasúti folyosón jelenleg munkálatok zajlanak.

Sikeresen leszállt a Hold déli pólusa közelében India űrhajója, a Csandraján-3. Ezzel - az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után India - a negyedik ország, amely landolt az égitest felszínén. A kétméteres, hatkerekű leszállóegység a tervek szerint két hétig lesz működőképes, miközben a holdi talajt vizsgálja majd.

Fokozza helyszíni ellenőrzéseit az atlétikai világbajnokság alatt az adóhatóság. Főleg a számla-, illetve nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését és az árucikkek eredetét vizsgálják. A hivatal munkatársai elsősorban a vendéglátóhelyek, szuvenírboltok, szurkolói termékeket árusító üzletek és kitelepült árusok, illetve a taxisok működésére koncentrálnak.

A tartós kánikula és a szárazság miatt 7 vármegyében lép életbe holnaptól (csüt) tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a katasztrófavédelemmel egyeztetve Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben rendelte el a tűzgyújtási tilalmat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×