eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Golden sunset and dust blows over an Australian outback road lined with gum trees.
Nyitókép: Naomi Rahim/GettyImages

Dóka Imre: egy apró szikra is végzetes lehet ebben a hőségben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt mondta, az elmúlt hetek időjárása miatt a szúnyogok is megszaporodtak több folyó menti településen.

Jelentősen kedveztek a szúnyogok szaporodásának az áradások, a csapadékos időszak, majd az azt követő nagy meleg.

"Az elmúlt napokban az úgynevezett ártereken, illetve olyan helyeken, ahol nagyobb mennyiségű csapadék volt – ilyen a főváros vagy Pest vármegye területe is – akár egy hét alatt is képesek ilyen időben kifejlődni a szúnyogok, és pontosan ezért a héten is összesen nyolc vármegye 235 települése érintett a központi szúnyoggyérítésben" – mondta az InfoRádióban Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A gyérítésbe beletartozik a főváros hét kerülete, így a III., a IV., a XIII., a XIV., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerületek, valamint Pest vármegye 41 települése. A földi, kémiai gyérítés ezeken a területeken hétfőn kezdődött, a hét további napján az esti napnyugtát követő időszakban folytatják.

Szombathely polgármestere hivatalos levélben kért soron kívüli szúnyoggyérítést a helyi katasztrófavédelmi igazgatóságtól a szúnyoginvázióra és a közelgő Savaria Történelmi Karneválra hivatkozva. A szóvivő ennek kapcsán azt mondta, kapcsolatban vannak az önkormányzatokkal, de a lakók is fordulhatnak az önkormányzathoz. Ugyanakkor a központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom.

Az e heti program alapján az látszik, az áradások után a Duna teljes szakasza érintett, a borsodi régiókban pedig azok a folyó menti települések, ahol az áradások voltak.

Dóka Imre megjegyezte: a szúnyoggyérítést az önkormányzatok is végezhetik saját költségen, ami párhuzamosan történik a központi szúnyoggyérítés mellett.

Másodfokú hőségriasztás

A másodfokú hőségriasztást augusztus 21-én, 14 órától rendelték el. A szóvivő szerint mindenképpen érdemes figyelembe venni a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását, így tűzvédelmi szempontból is jobban oda kell figyelni, mert a hőségben egy óra alatt olyan száraz állapotú lehet a növényzet, hogy egy szikrától vagy más hőforrástól meggyulladhat. A tűzoltók csaknem ötezer szabadtéri tűzhöz vonultak már, az esetek során 14-en sérültek meg.

Emiatt fontos, hogy

csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Erről az Országos Katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni.

A szóvivő figyelmeztetett: sem gyermeket, sem háziállatot ne hagyjunk a tűző napon álló gépjárműben, illetve olyan aeroszolos vagy gyúlékony anyagot sem, aminél hő hatására gőzök, gázok szabadulhatnak fel, mert egy szikrától végzetes lehet. Így ha tehetjük, gépkocsival is csak árnyékba parkoljunk, és ha veszélyeztetve látnunk egy gyereket vagy háziállatot bezárt autóban a tűző napon, akkor mindenképpen jelezni kell ezt a 112-es segélyhívó számon.

A nagy melegben a legveszélyeztetettebb helyzetben az idősek és a gyermekek vannak, de fontos a megfelelő vízutánpótlás is, hiszen ez elengedhetetlen a nagy melegben. Minden fontos részlet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ oldalán is megtalálható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×