eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
investment protection concept, growth money capital, banking
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Elemző: zárkóznak az ingatlanbefektetések az állampapírok hozamszintjéhez

A stagnáló lakásárak és az átlagos lakbérek emelkedése miatt éves szinten nőtt a hosszabb távú lakáskiadáson elérhető hozam Budapesten és a főbb vidéki városokban is. Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető elemzőjét kérdeztük.

Budapesten jelenleg 5,6 százalék az éves bruttó bevételarányos hozam, amit úgy lehet kikalkulálni, hogy az 1 négyzetméterre vonatkozó éves bérleti díjat arányosítjuk egy most megvásárolandó, használt lakás átlagos négyzetméterárával; ez az 5,6 százalékos átlaghozam magasabb, mint a tavaly augusztusi 5 százalékos, de még elmarad a 2018-as, közel 7 százalékos hozamszinttől - mondta az InfoRádióban Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

"A változás hátterében az a lakáspiaci kettősség áll, hogy az eladó lakások árai stagnálnak már körülbelül egy éve, a bérleti díjak viszont emelkedésnek indultak 2023-ban" - tette hozzá.

Hogy vannak-e olyan tényezők, amelyek arra viszik a piacot, hogy emelkedjen a hosszabb távú lakáskiadáson elérhető hozam, azt mondta, ehhez több tényező is hozzájárul.

"Egyrészt általánosságban is megfigyelhető, hogy a befektetések hozamszintje a magasabb inflációs környezetből adódóan szinte minden területen növekszik, de azt hozzá kell tenni, hogy

a körülbelül 6 százalékot megközelítő fővárosi hozamszint még messze elmarad az állampapírok által kínált 15-17 százalékos hozamoktól.

Ráadásul az ingatlanbefektetők nemcsak hosszútávú bérbeadással tudják hasznosítani az ingatlanjaikat, hanem rövid távú kiadás formájában is; ha lakáshoteleket üzemeltetnek a legfelkapottabb fővárosi részekben" - húzta alá Balogh László.

Ismert, idén már az ötödik világeseményt rendezik Magyarországon, 2023-ban történt

  • a pápalátogatás,
  • az Európa-liga döntője,
  • az F1 Magyar Nagydíj,
  • a Sziget Fesztivál és
  • az atlétikai vb,

ami jelentősen élénkítette a lakáshotelek forgalmát 2023-ban.

"Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ingatlanbefektetések egyre jobban megtérülnek, de még mindig elmaradnak a legjobb befektetések megtérülésétől" - hangsúlyozta Balogh László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×