eur:
389.32
usd:
364.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Pénteken tovább drágul az üzemanyag - a nap hírei

ugusztustól már a reálbérek növekedésére számít a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Összesen 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít a mezőgazdaságnak a kormány a 2027-ig.

Augusztustól már a reálbérek növekedésére számít a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a tavaly ősz óta tartó csökkenő tendencia után. A tárca szerint minden esély megvan arra, hogy éves szinten ne csökkenjen, hanem emelkedjen a bérek vásárlóértéke. A minisztérium úgy fogalmaz: az infláció letörését célzó intézkedések hatására már októberre egyszámjegyű lehet a pénzromlás mértéke.

Összesen 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít a mezőgazdaságnak a kormány a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz - erősítette meg az agrárminiszter. Nagy István a Farmer-Expo debreceni megnyitóján elmondta: ez háromszor több forrás a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben volt.

Együttműködési megállapodást kötött a kulturális és innovációs tárca és a Nemzeti Pedagógus Kar. Az egyezség a szakképzés, a tehetséggondozás és a felsőoktatás területét érinti. Horváth Péter, a pedagóguskar elnöke szorgalmazta a felzárkóztató programok, a szakképzés, a tehetséggondozás, a pályaorientáció tapasztalatainak értékelését, és különösen fontosnak kérdésnek tartja azt, kik és hogyan fognak tanítani a jövőben.

A Tanítsunk Magyarországért program az ország munkaerő-tartalékainak mozgósításáról szól - jelentette ki a program koordinációjáért felelős kormánybiztos. György László Szabadbattyánban kiemelte: a magyar gazdaság rejtett belső munkaerő-tartalékai azok a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli településen élő fiatalok, akik az általános iskola elvégzéséig nem, vagy csak nagyon ritkán hagyják el településük határait. A kormánybiztos hangsúlyozta: a programban részt vevő, mintegy 4700 fiatalt 1200 egyetemista mentor támogatja, emellett cél a vállalkozások bevonása is.

Pénteken tovább drágul a benzin. A szerdai 7-7 forintos áremelés után holnap (pén) a 95-ös üzemanyagfajta ára 5 forinttal nő, a gázolaj ára most nem változik. A holtankoljak.hu úgy számolt, hogy az áremelés után a benzin átlagára 641, a dízelé 645 forint lesz.

Támogatja a globális biztonsági stratégia kidolgozásáról szóló türk javaslatot a magyar kormány - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook oldalán, a türk hivatali kollégájával tartott telefonos egyeztetés után azt közölte: Türkmenisztán az ENSZ-ben terjeszti elő elképzeléseit. A magyar tárcavezető szerint a világszervezetben most fontos lenne minden olyan kezdeményezés, amely az alapokmány megerősítését, a fegyveres konfliktusok békés rendezését tűzi ki célul.

Ukrajna jelentősen növeli a drónok gyártását - jelentette ki az ország elnöke. Volodimir Zelenszkij éjszakai videoüzenetében a drónok fontosságát hangsúlyozta országa védelmében az orosz támadással szemben. Közben közadakozásból három nap alatt összegyűlt a külföldi drónok vásárlására szánt összeg. A 235 millió hrivnyát, azaz csaknem 2,2 milliárd forintot tízezer kamikaze drón beszerzésére fordítják.

15 embert kábítószer, kettőt pedig garázdaság miatt fogtak el a rendőrök az idei Sziget fesztiválon. A kedden véget ért fesztivál ideje alatt a budapesti rendőrök kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt 6, míg kábítószer birtoklása miatt 9 embert állítottak elő. 53 gramm kokaint, 119 gramm amfetamint, 12 gramm marihuánát, 2 gramm hasist is lefoglaltak.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján országosan és a Balatonnál is erős forgalmat és bevételt hozott a múlt hétvége. Augusztus 11-e és 13-a között a vendégéjszakák száma 9 százalékkal haladta meg az előző hétvége eredményét. A forgalom felülmúlta az egy évvel korábbi adatokat is. Mintegy 400 ezer turista, csaknem 700 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, az utazók több mint fele hazai látogató volt.

Már több mint másfélmillió utasa volt a Bahart hajóinak a mostani szezonban. A balatoni kompokon eddig több mint egymillióan, a személyhajókon félmillióan utaztak. A múlt heti volt a BAHART számára az év eddigi legforgalmasabb hete.

Repülőgép-karbantartó felnőttképzéseket indít október 7-én Ferihegyen a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és az Aeroplex. A régió legnagyobb repülőgép-karbantartó vállalata és a BKIK közölte: repülőgép-fényező és felületkarbantartó, valamint karbantartó mechanikus felnőttképzés indul. A 120 órás tanfolyam végén a résztvevők a tanúsítvány mellé munkalehetőséget is kapnak az Aeroplextől.

Holnaptól vasárnap estig 14 helyszínen több mint 200 ingyenes programmal várják az érdeklődőket augusztus 20-a alkalmából. A Szent István-napi rendezvények központi helyszíne ezúttal is a főváros lesz – közölte Kovács Zoltán államtitkár az ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ünnepi tűzijátékról elmondta: a bő félórás műsorban lesz lézershow, drónshow, fényfestés, tűzijáték és – szavai szerint - egy "izgalmas újdonság" is. A tűzijátékot rendező cég sajtóreferense azt közölte, hogy idén 34 ezer effekttel készülnek és a tűzijáték egy része az agglomeráció magasabban fekvő területein is látható majd.

3 napos programsorozattal, 5 fővárosi helyszínen várja az ünneplőket a Magyar Honvédség az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen. Az érdeklődők a budai és pesti rakparton, a Városligetben, a Kós Károly sétányon és a Kapisztrán téren kapcsolódhatnak be a rendezvénysorozatba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×