eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Szigorítja a büntető-törvénykönyvet a kormány az Árpád hídi gázolás után - a nap hírei

Ismét a görög szigetekre tervezett utazás elhalasztására kéri a nyaralókat a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Sertéspestis-járvány tört ki Horvátországban, óvatosságra int a Nébih.

Az ukrajnai háborúról és az infláció letöréséről tárgyalt a kormány – derül ki a mai kormányülésről kiadott rövid közleményből. A megfogalmazás szerint megvizsgálták, milyen további lépéseket kell tenni az egyszámjegyű infláció mielőbbi elérése érdekében. A részletekről holnap, a Kormányinfón számolnak be.

Szigorítja a büntető-törvénykönyvet a kormány az Árpád-hídi gázolás után – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az igazságügyi minisztérium már kapott is ilyen feladatot, de a kormány kész szöveget még nem tárgyalt.

Újabb, 9,3 milliárd forintos beruházást hajt végre Magyarországon a Suzuki. A japán cég egyrészt bővíti a gyártókapacitásait, másrészt nagy lépést tesz az esztergomi üzem karbonsemleges átállásáért - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Tokióban. Szijjártó Péter elmondta: az állam 1,9 milliárd forint értékű támogatást nyújt a beruházáshoz.

Több mint ezer új vállalkozás jöhet létre az augusztus elsején induló Vállalkozó Start 2 program keretében - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor a Vállalkozások Országos Szövetségének szakmai rendezvényén arról beszélt: a kormány a munkahelymegtartó programok mellett az új munkahelyek létrehozását is támogatja és fontosnak tartja a kkv-szektor segítését.

Augusztustól új konstrukciójú Prémium Magyar Állampapírt hirdet meg a lakosság részére az Államadósság Kezelő Központ. Az új konstrukcióban a 2033-as lejáratú állampapír évi 14,75 százalék induló kamatozású, amelynek éves kamatprémiuma 0,25 százalék.

A jövőben a szakképzés sajátosságaihoz igazodik a tanévek rendje – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe.

Kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ebből derül ki, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre. A leendő hallgatók sms-ben is kapnak értesítést arról, hogy felvették-e őket.

Jövőre 4 milliárd 420 millió forintot használhatnak fel a nem állami szociális intézmények a bentlakók fejlesztő foglalkoztatására - jelentette be a pályázat megjelenése után a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Fülöp Attila elmondta: a pénzt az egyházi, önkormányzati vagy civil fenntartású szociális intézmények használhatják fel.

Sürgős lépést vár a kormánytól a kórházak beszállítói adósságának rendezésre az Orvostechnikai Szövetség. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint a kórházak és háttérintézmények lejárt tartozásállománya június 30-án 70,2 milliárd, a négy orvosi egyetemmel együtt 86,5 milliárt forint volt, ami történelmi rekord.

Magyarországon száz embernek van 100 millió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona - közölte a Boston Consulting Group. A stratégiai menedzsment tanácsadó cég összefoglalója szerint 20 millió és 100 millió dollár közötti pénzügyi vagyona további 500 magyarnak volt tavaly.

Vizsgálja a GVH, miért nem fizet a Booking.com a nála hirdető szállásadóknak. Ezt az Origo kérdésére közölte a hatóság. A szállásfoglaló portál több mint egy hónapja, június 24-e óta világszerte nem utalja át a szállásadóknak az őket megillető szállásdíjat.

Ismét a görög szigetekre tervezett utazás elhalasztására kéri a nyaralókat a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Menczer Tamás államtitkára a Kossuth rádióban azt mondta: ha a halasztás nem lehetséges, akkor legalább regisztráljanak konzuli védelemért a konzuli szolgálat honlapján.

Három halálos áldozata van a görög szigeteken tomboló erdőtüzeknek. Két pilóta akkor halt meg, amikor a görög polgári védelem repülőgépe oltás közben lezuhant Evia szigetén. Itt találták meg annak az állattenyésztőnek a holttestét is, akit vasárnap óta kerestek. Közben már Portugáliában is erdőtűz pusztít, és korábban erdőtüzeket jelentettek Dél-Törökországból és Algériából is.

Horvátországból sertéshúskészítményt senki ne hozzon Magyarországra – kéri a Nébih a szomszédban kitört sertéspestis-járvány miatt. A magyar hatóság arra is figyelmezteti az utazókat, kiemelten ügyeljenek arra, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

Az Európai Unió kész arra, hogy Ukrajna mezőgazdasági termékeinek szinte teljes egészét exportálja a szolidaritási folyosókon keresztül - jelentette ki az uniós mezőgazdasági biztos Brüsszelben. Hozzátette: több tagállami kezdeményezést is megvizsgálnak, hogy közös tervet dolgozzonak ki az export szállítási többletköltségeinek fedezésére.

A fekete-tengeri orosz flotta arra készül, hogy blokádot von az ukrán kikötők köré a brit hírszerzés szerint. A jelentés szerint a Szergej Kotov orosz hajó már a Boszporusz és az odesszai kikötő között járőrözik.

Egy államellenes mozgalom tagjainál tartottak razziasorozatot Ausztriában, az akcióban 36 embert vettek őrizetbe. A Porosz Szövetségi Állam egy Ausztria-szerte működő államellenes mozgalom. Tagjai a hatóságok előtt is ismertek, miután rendszeresen nyújtanak be a jogállamiságot elutasító, az állami szervek és a jogrend legitimitását megkérdőjelező dokumentumokat hivatalos helyekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×