eur:
389.76
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Be-200 orosz tűzoltó repülőgép. Forrás:Wikipédia
Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Olyan súlyos a helyzet Görögországban, hogy már az oroszoktól is segítséget kérnének

Az Európai Unió több mint 490 tűzoltóval és 9 tűzoltó repülőgéppel segíti Görögországot és Tunéziát az erdőtüzek oltásában.

Brüsszelben közölték, hogy a két mediterrán ország aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, melynek keretében tíz ország - Bulgária, Horvátország, Ciprus, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szerbia - azonnal hozzájárulását jelentette be az erdőtüzek oltásához.

A felsorolt országok összesen több mint 490 tűzoltót és 7 repülőgépet vezényeltek Görögország különböző területeire. Az EU emellett támogatja a műveletek koordinálását az országban, Copernicus műholdas programjának térképei alapján pedig a szakemberek kárfelmérést végeznek az Attika-régió és Rodosz számos területén. Spanyolország emellett két tűzoltó repülőgépet küld a Tunézia északnyugati részén pusztító erdőtűz oltására - közölték.

Az uniós bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta: a Földközi-tenger térségében pusztító erdőtüzek azonnali és egységes választ igényelnek. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa révén teljes szolidaritást vállal az érintett országokkal, és kész támogatni őket a rendelkezésre álló erőforrásokkal a tüzek leküzdésében, valamint a polgárok és a környezet védelmében.

Az uniós biztos részvétét fejezte ki azon két görög tűzoltó családjának és kollégáinak, akik kedden vesztették életüket, amikor feladatuk végzése során tűzoltó repülőgépük lezuhant a görög szigeten.

Lenarcic kiemelte, a száraz időjárás és a magas hőmérséklet okozta erdőtüzek súlyos veszélyt jelentenek az emberéletre, a megélhetésre és az ökoszisztémákra. Annak érdekében, hogy még jobban felkészüljön a tagállamok támogatására az erdőtüzek oltásában, az EU megerősítette a Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központját egy szakosodott csoport létrehozásával, amely figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, figyelmeztet, cselekvési tervet készít és összehangolja az uniós válaszadást - tájékozatott a válságkezelésért felelős uniós biztos.

A görög kormánynak Oroszországtól is tűzoltórepülőket kellene kérnie - a Twitteren publikáló OSINTdefender portál szerint több hivatalban lévő görög illetékes is ezzel a kéréssel fordult Athénhoz. Szerintük az orosz Be-200-as repülőgépek nagy segítséget jelentenének Rodosz szigetén, ahol a helyzet lassan már kezelhetetlené válik. Korábban ugyanitt már segítettek az orosz Be-200-asok, de a gépek repülési engedélyét az unió visszavonta az ukrajnai háború kitörése után.

Szerda délután egyébként a görög hatóságok azt közölték, hogy sikerült korlátok közé szorítani az ország különböző pontjain tomboló erdőtüzeket, és egyetlen település sincs már veszélyben. Noha a lángokat sikerült ellenőrzés alá vonni, a görög polgári védelmi és meteorológiai hivatal figyelmeztetett, hogy a 47 Celsius-fokos hőmérséklet miatt továbbra is rendkívül magas a tűzveszély.

A turisták körében is népszerű Ródosz szigetén tűzoltók és segítők ezrei küzdöttek a lángokkal, melyek egyre közelebb kerültek a sziget délkeleti részén fekvő Gennadi és Vati falvakhoz. A hétvégre során több mint 20 ezer turistát és helyi lakost kellett kimenekíteni lakhelyéről.

Július 12-e óta - szűk két hét alatt - mintegy 500 helyen alakult ki erdőtűz az országban, a lángok elleni küzdelem pedig a dél-európai országnak csaknem 7,5 millió eurójába (2,8 milliárd forint) került.

Az EU Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (CAMS) szerdai közleménye szerint július elseje óta a görögországi erdőtüzek következtében eddig egy megatonna (egymillió kilogramm) karbon került a légkörbe, közel a duplája az eddigi rekordnak, a 2007 júliusi mennyiségnek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Erősödött a forint szerdán, ez pedig lendületet vett a Fed kamatdöntését követően, amely a várakozásoknak megfelelően alakult: nem módostottak az irányadó kamaton, az marad továbbra is 5,25-5,5%. A Fed közleménye szerint a jelenlegi inflációs és reálgazdasági helyzet kiismerhetetlen, így a kiváráson túl nem sok teendője van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×