eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) alakuló ülésén a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én. A háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői foglalnak helyet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kiss Ambrus: ismét kényszerű lépés előtt Budapest

Újabb 15 milliárd forint hitel felvételére kényszerülhet augusztusban a főváros, ha a kormány és annak néhány intézménye addig nem rendezi adósságát Budapest felé. Erről Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes beszélt, aki a főváros esélyegyenlőségi programjáról is tájékoztatást adott.

A főváros fizetőképességének megőrzése érdekében szükség lehet a folyószámla-hitelkeret megemelésére. Az általános főpolgármester-helyettes elmondása szerint ugyanis augusztus végére mínusz 40 milliárd forint lenne a számlájukon, ami 15 milliárddal meghaladná azt az összeget, ami a folyószámla-hitelkeret terhére használható lenne.

A Fővárosi Önkormányzatnak ugyanakkor több kintlevősége is van, amiket Kiss Ambrus elmosása szerint igyekeznek behajtani. Az egyik ilyen a kormány és a kormányzati intézmények részéről egy 4,7 milliárd forint értékű lejárt számlatartozása, egy 10,5 milliárd forint értékű trolibeszerzés, amit a fővárosnak saját pénzéből kellett meghiteleznie. A harmadik jelentős tényező a Lánchíd – mondta a főpolgármester-helyette –, ami esetében 3 milliárd forintot kellett megelőlegezniük a kormánynak. Ha ezeket be tudják hajtani, stabilan a folyószámla-hitelkeretükön belül tudják tartani a város működését – húzta alá.

Amennyiben a hitelkeret megemelésére kényszerül a főváros, az már egy-két hónap alatt is százmillió forintos többletkiadást jelent a jelenleg érvényes kamatok mellett.

A Fővárosi Közgyűlés jövő héten tárgyalja Budapest esélyegyenlőségi programját, ami a 2023. és 2027. közötti időszakot öleli át. Kiss Ambrus szerint ez egyfajta kötelezettségvállalásként is felfoghatók, hiszen uniós források hozzáférésénél feltétel, hogy legyen ilyen. Fontos, hogy ne csak a programot fogadják el, hanem ehhez kapcsolódóan legyenek azonnali intézkedések, amik mutatják, milyen irányba szeretnének elindulni – tette hozzá. Példaként említette a családok átmeneti otthonában élők számára a fővárosi dedikált bérlakás pályázati program meghirdetését, a hajléktalanságban vagy lakhatási problémákkal küzdő nők számára a BMSZKI keretében megnyitott traumatudatos nőgyógyászai ellátás finanszírozásának megteremtését, illetve egy, az esélyegyenlőség keretében indítandó pályázatot gyermekek és idősek számára.

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán dönthet a fenti kérdésekről, mielőtt nyári szünetre mennek a képviselők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×