eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla
A drónnal készült felvételen a Szuha-patak áradása miatt elárasztott utcák Ecsegen 2023. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Elutasította a debreceni akkumulátor-népszavazás ügyében benyújtott panaszt az Alkotmánybíróság - a nap hírei

Új forrásokat, új útvonalakat és új infrastruktúrákat sürgetett a közép-ázsiai földgáz Európába érkezéséhez a magyar kormányfő. Bekérették a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba a Magyarországnak átadott hadifoglyok ügyében

Új forrásokat, új útvonalakat és új infrastruktúrákat sürgetett a közép-ázsiai földgáz Európába érkezéséhez a magyar kormányfő. Orbán Viktor Türkmenisztánban azt mondta: azt mondta: arra ösztönzik az Európai Unió intézményeit, hogy léptesse hatályba a 25 évvel ezelőtt aláírt partnerségi és együttműködési megállapodást Türkmenisztánnal.

Elfogadhatatlannak tartja a kötelező szolidaritási mechanizmusról szóló új uniós migrációs terveket a magyar kormányfő. Orbán Viktor közösségi oldalán úgy fogalmazott: Brüsszel visszaél a hatalmával, és erőszakkal akar bevándorlóországot csinálni Magyarországból. Az uniós tagországok belügyminiszterei többségi döntéssel tárgyalási álláspontot fogadtak el az unió menekültügyi reformjáról.

Bekérették a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba a Magyarországnak átadott hadifoglyok ügyében. Oroszország az orosz ortodox egyház közvetítésével 11, az oroszok ellen harcoló és fogságba eső, kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot adott át Magyarországnak, de erről Ukrajna nem tudott.

Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja a külügyi államtitkár szerint, amikor a paksi Roszatom-projekt uniós jóváhagyásának felülvizsgálatát sürgeti. Az ukrán kormányfő azért kérte Brüsszeltől a Roszatom kivitelezésében megvalósuló paksi beruházás felülvizsgálatát, mert szerintük a cég a Putyin-rezsim része.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 200 millió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak az Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetések fejlesztésére.

Július 7-én kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki az orosz elnök Szocsiban. Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenkával tárgyalt, és azt hangoztatta, hogy minden a terv szerint halad.

Svédország már a csatlakozás előtt beenged NATO-csapatokat a területére. A miniszterelnök közölte: a svéd fegyveres erők a NATO-val és a szervezet tagállamaival közösen előkészülnek a jövőbeni közös műveletek végrehajtására.

Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját a törvényhozás elnöke. A voksolásra azért van szükség, mert tavaly megbukott Eduard Heger szeptembertől kisebbségben kormányzó kabinetje.

Intézkedéseket javasol Magyarországnak a korrupció megelőzésére a kormányzat és a bűnüldözés területén az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja. A jelentés főként a felsővezetői tisztséget betöltő személyek homályos jogi helyzetét bírálta, és nem értettek egyet a vészhelyzet idején történt alkotmánymódosításokkal sem.

Érdemi vizsgálat nélkül utasította el a debreceni akkumulátor-népszavazás ügyében benyújtott panaszt az Alkotmánybíróság. Januárban a Momentum önkormányzati politikusa, Mándi László adott be népszavazási kérdést, amit a helyi választási bizottság, majd a Debreceni Törvényszék is elutasította, mondván a kérdés nem egyértelmű.

Az infrastruktúra további fejlesztését és a szakdolgozói béremelés folytatását ígérte az egészségügyben a pénzügyminiszter. Varga Mihály jelezte: a 2024-es költségvetés tervezetében 3200 milliárd forintot szánnak az egészségügyre, ami 420 milliárddal több, mint az idén. Az LMP ennél jóval többet fordítana az ágazatra.

Elhagyja az Operaházat Rost Andrea, és a nyári Varázsfuvola-előadások egyik főszerepében sem lép fel. Döntését nem indokolta. Felmondott a Kossuth-díjas ifjabb Harangozó Gyula koreográfus, balettmester, az Operaház örökös tagja és mesterművésze is.

Ma is pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló eső Budapest több kerületében. Tegnap főként Nógrád és Heves vármegyében okozott gondokat a felhőszakadás. Gyöngyöstarjánban két ember meghalt a villámárvizekben.

Megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával immár az országbérletek is felhasználhatók lesznek az InterCityk vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Közben a Telex egy minisztériumi levélre hivatkozva arról ír, hogy júliustól jelentősen emelkedhet a vonat-, a busz és a HÉV jegyek ára.

Június 18-ig meghosszabbította a budapestiek számára szóló online szavazást a Fővárosi Önkormányzat. A főpolgármester az InfoRádióban megerősítette: Budapest anyagi helyzetéről és a Lánchíd forgalmi rendjéről kérdezik minden 14 évnél idősebb budapestit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×