eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 4-én közreadott videofelvételről készített képen fogolycsere keretében Ukrajna által szabadon engedett orosz hadifoglyok az Oroszország annektálta kelet-ukrajnai Donyecki területen. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint 107 orosz katonát engedtek szabadon a Kijev ellenőrizte területről.
Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

"Érdemi megbeszélésre" hívták az ukránok a magyar ügyvivőt

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét azzal összefüggésben, hogy Oroszország átadott Magyarországnak tizenegy, kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot - közölte Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon.

A szóvivő szavai szerint az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között erről folyatott tárgyalásokról, Ukrajna pedig Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból értesült a 11 hadifogoly átszállításáról Magyarországra.

Közölte, hogy Magyarország ügyvivőjét ezért pénteken bekérették az ukrán külügyminisztériumba

"érdemi megbeszélésre".

"Az ukrán fél átadta megkeresését, amelyben részletes tájékoztatást kér az ukrán állampolgárokról, továbbá azt, hogy haladéktalanul engedjenek hozzájuk egy ukrán konzult egészségi állapotuk megismeréséhez és konzuli segítségnyújtáshoz" - tájékoztatott a szóvivő.

Hozzátette, hogy az ügyvivővel folytatott megbeszélésen az ukrán fél külön kiemelte az egyeztetés szükségességét "az olyan kényes kérdésekben, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása".

Nyikolenko hangsúlyozta egyúttal, hogy "az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír".

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×