eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az osztrák kancellária által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést követően Moszkvában 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Osztrák kancellária/Dragan tatic

Óriási baklövés az osztrák szociáldemokraták elnökválasztásán – felcserélték a szavazatokat

Karl Nehammer néppárti osztrák kancellár megkönnyebbülhet. A jövő évi parlamenti választások előtt az egyik fő rivális párt minden bizonnyal jó időre leírta saját magát.

Ausztria egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a múlt hét végén új elnököt választott, akinek feladata, hogy a pártot ismét a korábbi magasságokba emelje. Ehelyett óriási baklövéssel olyan hibát vétett, amelyhez hasonló nem fordult elő Ausztriában.

Az elnökválasztást a hivatalosan kihirdetett eredmény szerint a korábbi védelmi miniszter, jelenlegi burgenlandi tartományi miniszterelnök, Hans Peter Doskozil nyerte – aki korábban sem titkolta pártelnöki, sőt kancellári ambícióit sem –, de alig néhány tíz szavazattal előzte meg ellenfelét, Andreas Babler traiskircheni polgármestert.

A korábbi pártelnök, Pamela Rendi-Wagner nem indult újra, támogatottsága ugyanis a tagság körében rohamosan csökkent.

A 600 küldött Linzben voksolt az SPÖ rendkívüli konferenciáján, amelyen Doskozil az ismertté vált eredmény szerint a szavazatok 53 százalékát szerezte meg. Ezzel szemben riválisa, a párt baloldalának képviselője a szavazatok 47 százalékát.

A burgenlandi győztes nem sokkal később ideiglenes programot hirdetett, célul tűzve ki, hogy az 1889-ben alakult párt hosszú idő óta először ismét az ország legerősebb pártja legyen. Ráadásul odáig elment, hogy már a jövőbeni osztrák koalícióról beszélt, kizárva az együttműködést a radikális jobboldali, de a politikai pártok népszerűségi listáját fölényesen vezető Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), de még a jobboldali Osztrák Néppárttal (ÖVP) is.

Csakhogy számításaiba – jobban mondva a tényleges számításokba – hiba csúszott.

Negyvennyolc órával később kiderült ugyanis, hogy nem ő, hanem ellenfele, a traiskircheni polgármester nyerte meg a választást. A szavazatszámlálás során ugyanis felcseréltek szavazatokat, és azokat helytelenül rögzítették az Excel-táblázatban. A hibát véletlenül fedezték fel a szavazatok újraszámlálása után.

A módosított végeredmény szerint Doskozil valójában csak 280, ezzel szemben Babler 317 szavazatot kapott. Azaz nem a burgenlandi tartományi kormányfő kapta a voksok 53 százalékát, hanem polgármester ellenfele. Ez pedig azt jelentette, hogy az SPÖ új vezetője az alsó-ausztriai Traiskirchen polgármestere lett.

A választási bizottság vezetője kijelentette, hogy bocsánatot kértek Doskoziltól, aki elismerte vereségét.

A választási eredményt tudomásul kell venni – jelentette ki, gratulálva a legyőzöttből győztessé vált ellenfelének. Azt azonban hozzátette, hogy

a történtek mélypontot jelentenek az osztrák szociáldemokrácia történetében.

Jelezte azt is, hogy felhagy országos politikai ambícióival, és a jövőben csakis Burgenland tartomány vezetésére kíván összpontosítani.

A győztes ugyanakkor első nyilatkozatában jóval óvatosabb volt, és újbóli – azaz harmadszori – szavazatszámlálást kért. Ez meg is történt, és az eredmény ezúttal már fehéren-feketén bizonyította, hogy az SPÖ új elnöke Andreas Babler lett.

Ezzel egy időben lemondott a választási bizottság vezetője, vállalva a felelősséget a számlálási kudarcért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×