eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
bicycle passes through pedestrian strips in city
Nyitókép: ambrozinio/Getty Images

A hajnali tragédia után sebességmérő kamerákkal lehet tele Budapest

A hétvégi tragikus baleset nyomán sebességmérő kamerák kihelyezésének szükségességéről állapodott meg a BRFK és Karácsony Gergely.

Mint arról az Infostart is beszámolt, egy villamosmegállóba sodródó autó ütött el egy 23 éves nőt Budapesten, a VIII. kerületi Harminckettesek terénél február 19-ére, vasárnap virradóra, aki a helyszínen életét vesztette.

A téren található dohánybolt kameráinak a felvétele szerint két másik fiatal nagyjából másfél méterre várakozott a lánytól, az autó mögöttük vágódott az üvegfalnak. A videó tanúsága szerint a két másik fiatal élete csak centiken múlott. A rendőrség később közölte, hogy egy 41 éves, olasz állampolgárságú sofőr vezette autót, aki az alkoholszonda szerint ittasan vezetett. A rendőrök halálos közúti baleset gondatlan okozásának gyanújával hallgatták ki a férfit.

Csak néhány nappal korábban szintén a Harminckettesek terénél a villamosmegállóba csapódott egy másik autóval balesetező terepjáró.

A 19-i tragikus eset kapcsán írt Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár arról, hogy mennyire hatékonyak az ilyen balesetek elkerülésében a sebességmérő kamerák. Egy New York-i példán keresztül illusztrálta ezek eredményességét, közölve, hogy tavaly nyárig a metropoliszban kihelyezett sebességmérő kamerák egy korábbi politikai alku nyomán csak munkanap reggel 6 és este 22 óra között mérhettek sebességet.

"Jól látszik az ábrán, hogy az autósok ezt tudták, és sokkal jobban betartották a sebességhatárokat, amikor mértek a kamerák. Eközben a gyorshajtásból eredő halálos balesetek közel 60 százaléka éjjel és hétvégén történt ekkor New Yorkban" – írta. Amikor a döntéshozók szembesültek az adatokkal, módosították a szabályokat: tavaly nyár óta a nap 24 órájában működik kétezer sebességmérő kamera New Yorkban.

Amikor a döntéshozók szembesültek az adatokkal, módosították a szabályokat: tavaly nyár óta a nap 24 órájában működik kétezer sebességmérő kamera New Yorkban.

Vitézy azt írta, hogy mivel a kamerák a sebességtúllépés ellen kiválóan működő eszközök, ideje lenne egy ilyen programot elindítani Magyarországon, és a rendőrség a városokban is üzemeltethetne ilyen kamerás sebességmérőket.

Karácsony Gergely főpolgármester még 19-én egyeztetéseket kezdeményezett a budapesti rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására.

Az énbudapestem című oldal most azt írta, hogy a találkozón Karácsony Gergely és Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya egyetértett abban, hogy nullára kell csökkenteni a halálos közúti balesetek számát. "A mai találkozónkon áttekintettük, milyen lépések szükségesek a fővárosi közlekedésbiztonság erősítéséhez. Ebben én a zéró tolerancia elvét vallom: több lépésben igenis elérhető cél, hogy senki ne halljon meg közúti balesetben Budapesten" - mondta a főpolgármester.

Úgy vélik, hogy mivel a balesetek súlyosságának elsődleges tényezője a sebesség, a gyorshajtás, aminek minden jel szerint szerepe volt a hétvégi tragédiában is, ennek megelőzésére és szankcionálására is alkalmas,

éjjel-nappal működő sebességmérő kamerarendszert kellene kiépíteni.

Ebben a főpolgármester szerint az elsődleges feladat a rendőrségé, de van teendője a fővárosi közútkezelőnek is. "Az együttműködést felgyorsítjuk" - emelte ki.

Kiderült az is, hogy már elkészítették a fővárosi közlekedésbiztonsági stratégiát, azon városfejlesztési lépések sorozatát, amelyekkel a közúti biztonság erősíthető, és már a szakmai egyeztetése zajlik, legutóbb többek között az Autóklubbal is tárgyaltak róla.

"A stratégiát már ezen a héten nyilvánosságra hozzuk,

hogy elkezdhessük - a párbeszéden alapuló városvezetés elveinek megfelelően - a szélesebb körű társadalmi egyeztetést. Az így véglegesülő közlekedésbiztonsági lépések végrehajtását kiemelt prioritásnak tekintem" - nyilatkozott a városvezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×