eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A törökországi földrengés áldozatainak segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata az útnak indításán Budapesten 2023. február 6-án. A Hunor mentőszervezet csapata 55 fővel, a tűzoltókon kívül katonaorvosokkal és a mentőszolgálat munkatársaival indul Törökországba. Továbbá személykereső kutyákat is visznek magukkal.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

20 perc helyett 8 órákat dolgoznak a magyar mentőkutyák Törökországban

Ideális esetben 20 percet keresne egy kutya a romos terepen egy huzamban, utána pihenhetne - most viszont van, hogy 8-9 órákat dolgozik, minimális pihenőkkel. A keresőkutyák kifejezetten élő embereket keresnek a romok alatt, elhunytak keresésére nincsenek kiképezve - mondta el az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a török-szír földrengéssel kapcsolatban.

A Hunor 55 fős csapata mellett két, világversenyeket nyert keresőkutya is jelen van Törökországban: Karma és Dexter. Karma egy belga malinois, Dexter pedig egy labrador. Mindketten személykereső kutyák, vagyis kölyökkoruk óta arra képezték őket, hogy eltűnt személyeket találjanak meg.

"Évekig tart egy ilyen munkakutya kiképzése, ezért már egészen kis korukban mennek a nagyobb kutyákkal különböző gyakorlatokra, esetenként pedig éles helyzetekre is, hogy tanuljanak. A kiválasztás nagyon fontos, ahogyan nem lesz mindenkiből profi sportoló, úgy nem lesz minden kutyából profi munkakutya sem. Azt a kölyökkutyát keresik, amelyik érdeklődő, és ha például kilenc hetesen az anyjától és a testvéreitől egy picit elválasztják és leteszik egyedül, akkor fel találja magát, nem pedig csak ül és nyüszít egy helyben. Jól motiválható kell, hogy legyen a kutya akár jutalomfalattal, akár pedig labdával.

Fontos, hogy szerese az emberek társaságát

és ne legyen túl domináns" - magyarázta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban.

A kiképzés nagyon hosszú folyamat, évekig tart. Meg kell tanítani a kutyának, hogy ugasson, hogyha a romok alatt rekedt túlélőket talál. A fő elv, hogy fokozatosan tanítsanak meg mindent az állatnak: először a kiképző elszalad és jutalmazza, ha a kutya utánafut. Utána már nemcsak ezért jár jutalom, hanem akkor is, ha utána fut és ugat. Aztán egyre távolabb megy, majd leguggol, később lehasal, aztán bevonnak más kiképzőket is a folyamatba, hogy ne mindig csak a saját gazdáját keresse a kutya. Aztán lassan, fokozatosan haladva egyre kevesebb látszik az elbújó kiképzőből, félig zárt területre megy, magasan és mélyen bújik el, majd teljesen zárt területen.

Így szokja meg a kutya, hogy meg kell találnia az eltűnt személyt. Fontos, hogy mindig jutalmazni, motiválni kell a kutyát, vagy étellel, vagy labdával.

A katasztrófavédelemnél élő személyek megkeresésére képzik ki a kutyákat, testszag és kilégzés alapján bukkannak a romok alatt rekedt emberekre. Ezek az állatok elhunyt személyek felkutatására nincsenek kiképezve.

Nagyon sokat dolgozik most Karma és Dexter.

"Az optimális egy mentésnél is az lenne, hogyha a romos területen 20 percig dolgozna egy kutya, majd utána legalább ennyit tudnak pihenni. Sajnos most Törökországban erre nincs lehetőség, sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a kutyák: van, hogy 8-9 órákat folyamatosan dolgoznak, minimális pihenőkkel.

De ennek a nagyon nagy igénybevételnek meg is van az eredménye, hiszen 17 embernek az életét mentették már meg a HUNOR-tagok a két kutya segítségével" - mondta Mukics Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×