eur:
368.28
usd:
344.43
bux:
48378.68
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Baptista Szeretetszolgálat

Küzdelem a romok alá rekedt túlélők kiszabadításáért

A szervezet képeket és videókat osztott meg a mentőcsapat törökországi tevékenységéről.

A hét elején kezdődő törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok összesítése szerint csütörtök hajnalra meghaladta a 15 ezret. A sérültek számát Törökországban már csaknem 63 ezerre, Szíriában pedig 5 ezernél többre teszik.

A katasztrófa sújtotta helyszínen a Baptista Szeretetszolgálat mellett hat magyar kutató-mentő csoport dolgozik, köztük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Református Szeretetszolgálat munkatársai, és a Budapesti Önkéntes Mentőszolgálat is.

A Baptista Szeretetszolgálat tagjai is napról napra több emberéletet mentenek meg. Több ezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban dolgoznak, egyszerre négyen. A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 nevű egység vezetője az InfoRádiónak korábban azt mondta, "szünet nélkül" egy 19 tagú csapattal és nyolc kutyával vesznek részt a túlélők keresésében.

A magyar mentőegységek közül a HUNOR mentőszolgálat harmadik napja megállás nélkül dolgozik, így már 17-re emelkedett azok száma, akiknek a magyar tűzoltók mentették meg az életét. A terület Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint "romokban álló vasbeton labirintus" képét adja. Egy-egy sérült kiszabadítása esetenként nyolc-tíz órát vesz igénybe. A kimentett embereket egészségügyi részleg veszi kezelésbe, majd átadják őket a török hatóságoknak. A munka mind lelkileg, mind fizikailag nagyon megterhelő.

Mukics Dániel elmondta: ahhoz, hogy valaki Magyarországon hivatásos tűzoltó legyen, komoly pszichikai feltételeknek is meg kell felelni. A hivatásos tűzoltóknak az átlagosnál sokkal jobb a lélekjelenlétük, és ez igaz a HUNOR tagokra is. Miután hazatérnek Törökországból, a katasztrófavédelem szakpszichológusai fognak velük foglalkozni, hogy a kint látottak ne okozzanak náluk poszttraumatikus stressz-szindrómát, tehát komoly pszichológiai utógondozásra lesz majd szükségük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Az utóbbi hetekben többször is felröppent a hír, hogy a fehérorosz elnök súlyos beteg. Most épp megint eltűnt a nyilvánosság elől, bár a közösségimédia-oldalán meg-megjelennek felvételek róla.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×