eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66572.28
2024. április 25. csütörtök Márk
A ONE irodaház épülete a Doktor24 Multiklinika beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján és a klinika sajtóbejárásán 2021. október 29-én. A most bejelentett beruházás keretében modern klinikai központot hoznak létre 3000 négyzetméteren, 25 rendelővel és 36 ággyal. A Magyarországon több mint 600 szakemberrel, hét helyszínen és száz rendelőben a betegek rendelkezésére álló vállalat nagyjából 3 milliárd forintos projektjéhez az állam 287 millió forintos támogatást nyújt.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rezsicsökkentés: áramot termelő ablakot fejlesztettek ki

A svájci kutatók olyan napelemet építettek, amivel megéri helyettesíteni a hagyományos ablaküveget.

Az ablakon át beszűrődő fény a jövőben többet érhet annál, mint hogy bevilágítsa a belső tereket. A kutatóknak sikerült olyan hatékonyságot elérniük az ügynevezett DSC típusú, átlátszó napelemek terén, ami miatt megérné ilyen típusú ablakokat forgalmazni– írja a hvg.hu.

A DSC az olcsó, vékony napelemek egy fajtája, amit fényérzékeny festékkel kezelik. Ez a félvezető felületén rögzítve segít abban, hogy a fény energiává alakuljon. Bár műszakilag régóta meg lehetett volna már építeni az ilyen panelekből álló ablakot, a hatékonyságuk nem volt elég ahhoz, hogy ez kifizetődő legyen.

A Nature-ben megjelent publikáció szerint viszont a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói elérték, hogy a DSC-k

a látható fény teljes tartományából képesek legyenek energiát gyűjteni.

A svájci csapat a cellákon lévő festékmolekulák összetételének vizsgálatával javította a DSC-k hatékonyságát. A kísérletezések után a panel képessé vált a látható fény teljes spektrumából való energia gyűjtésére – írta az Extreme Tech. A hatékonyság így 15,2 százalékos lett, míg a korábban maximum 12,3 százalékot lehetett elérni. A nagyobb eszközön 28-30,2 százalékos teljesítménykonverziós hatékonyságot értek el. A kutatók úgy vélik, mindez végre megnyithatja az utat a napelemekből készülő ablakok előtt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×