INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

karácsony gergely

rezsitámogatás

bérkiegészítés

Sárga csekkek a Magyar Posta elektronikus posta központjának (EPK) borítékoló gépe mellett 2012. május 3-án.

Karácsony Gergely bejelentése: minden fővárosi cég dolgozója kap rezsitámogatást

Infostart / MTI

Nemcsak a kukások kapnak egyszeri rezsi hozzájárulást, de a vezetőknek nem jár.

Kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak a fővárosi cégek és intézmények dolgozói - közölte Karácsony Gergely újságírókkal.

A főpolgármester elmondta, péntek hajnalban helyreállt a hulladékszállítás megszokott rendje, miután sikerült megállapodni a sztrájkoló dolgozókkal.

Hozzátette: igyekeznek ledolgozni a lemaradást, és azt kérte, mindenki a megszokott időben tegye ki a kukákat.

A hulladékszállításban kialakult krízishelyzet azzal a szociális válsághelyzettel függ össze, amely a legtöbb magyar háztartásban jelentkezik.

A krízis felhívta a figyelmet arra, hogy megbecsült munkavállalók nélkül nem lehet a közszolgáltatásokat ellátni

- mondta a főpolgármester.

Közölte: az elmúlt napokban egyeztettek a fővárosi cégekkel, intézményekkel valamint a szakszervezetekkel, és arra jutottak, hogy a rendkívüli rezsitámogatást, amelyet a hulladékszállításban dolgozók kapnak, kiterjesztik a "Budapest-család" minden munkavállalójára. Heteken belül a főváros minden intézményének és cégének munkavállalója

a vezetők kivételével

megkapja a támogatást - tette hozzá.

A főpolgármester kiemelte: ha meg akarják őrizni a város mindennapi életét alapvetően meghatározó közszolgáltatásokat, akkor segítséget kell nyújtaniuk a munkavállalóknak a nehéz helyzetben.

A főváros is "borzasztó nehéz helyzetben van" az energiaárak elszabadulása és az infláció miatt. Egyelőre nem is tudják, honnan lesz forrás a támogatásra, de Budapestnek a lehetőségein túllépve segítenie kell a munkavállalóknak, "hogy ezt a válságot közösen túléljük" - mondta Karácsony Gergely.

Bár a cégek rendelkeznek bérmegtakarítással, de fel vagyunk készülve arra, hogy pluszforrást kell biztosítanunk a rendkívüli rezsitámogatáshoz.

Lehet, hogy fájdalmas döntéseket is meg kell hoznunk

- jegyezte meg, kiemelve, hogy ezeket a döntéseket nem a munkavállalók és a közszolgáltatások rovására hozzák majd meg.

A főpolgármester megköszönte, hogy a budapestiek szolidárisak voltak a hulladékszállításban dolgozókkal, akik nap mint nap a városért dolgoznak, "nem megfelelő bérezés mellett", a főváros ugyanis bérmennyire szeretné, nem tudja kielégíteni igényeiket. Mint mondta, Budapest szolidáris város, segített többek között a koronavírus-járvány idején, az ukrajnai menekültek ellátásában és akkor is, amikor a közeli településeken megszűnt a vízszolgáltatás, "nem kérdeztük, kinek a feladata".

Karácsony Gergely kiemelte: felháborítónak és tűrhetetlennek tartja, hogy

amikor a főváros megkereste a kormányhivatalt, és jelezte a kockázatokat a hulladékszállítás biztonságában, akkor "politikai pamfleteket" fogalmazott a főispánság.

Közölte: a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 2019 vége óta nem fizeti ki az FKF-nek és jogutódjának a budapestiek által befizetett szemétdíjat, "öt forintból egyet visszatartanak", így

körülbelül 15 milliárd forinttal tartoznak Budapestnek.

Ez azért is felháborító, mert "politikai színezete van", Tarlós István (Fidesz-KDNP) korábbi főpolgármester idején ugyanis a teljes összeget átutalták Budapestnek - mondta.

A főpolgármester közölte: a munkavállalók megbecsültsége miatt

sajtópereket indítanak, amiért egyes orgánumok valótlanul azt állították, hogy kirúgással fenyegették meg a hulladékszállításban dolgozókat, akik nem vették fel a munkát.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, 25-26 ezer munkavállalója van a Budapest-családnak, az intézkedés 5,5 milliárd forint kiadást jelent a fővárosnak. Hozzátette: emiatt Budapest várhatóan folyószámla-hitellel zárja az évet.

A főpolgármester-helyettes elmondta: 17 szakszervezettel tárgyaltak a rezsitámogatás kiterjesztéséről, és az érdekképviseletek azt kérték, a cégek és intézmények vizsgálják meg a home office lehetőségét, ha ezzel lehetővé válik épületrészek lezárása.

Elmondta: emelkedni fog a hulladékszállításban dolgozók alapbére, a pótlékok egy részét ugyanis beépítik az alapbérbe.

Nyitókép: Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018