INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

pedagógusok

polgári engedetlenség

gördülő sztrájk

Ő a pedagógusok polgári engedetlenségének első áldozata

Ő a pedagógusok polgári engedetlenségének első áldozata

Infostart

A szakszervezetek tiltakoznak a felmentés ellen, és hétfőtől elkezdik a gördülő sztrájk előkészítését.

A tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)Közös közleményben tiltakozott a lépés, és polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen.

Mivel szerintük a kormány csak az erőből ért, azt javasolják, hogy

hétfőtől kezdjék el gördülő sztrájkok előkészítését, amikor bizonyos időszakokat céloznak meg.

A pedagógusok megkérnék a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy

a gördülő sztrájk alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe,

mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell, és így kihúznák a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás előírásának méregfogát.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a tervezett sztrájkot minél előbb kell bejelenteni egy-egy intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet belekezdeni a munkabeszüntetésbe.

Állásfoglálást adott ki a Civil Közoktatási Platform és a szülői Hang is

A Civil Közoktatási Platform szerint az oktatási rendszer már képtelen ellátni alapvető feladatait, egyre fenyegetőbb a tanárhiány, a tanárokat pedig megfosztották attól a lehetőségtől, hogy jogszerűen sztrájkoljanak, ezért legitim a polgári engedetlenségi akciójuk.

Azt írták: "A tanulók megfelelő minőségű oktatáshoz való joga nem a polgári engedetlenség és a sztrájk miatt elmaradó órák miatt csorbul, ám annál nagyobb mértékben sértik azt a tanárhiány miatt elmaradó vagy formálisan megtartott órák, a tanárok túlterhelése és autonómiahiánya miatti minőségromlás."

A Szülői Hang egyesület a tankerületeknek küldött levélben állt ki a pedagósuok mellett. Azt írták: a problémák nem oldódnak meg attól, hogy eltávolítják azokat, akik a bajokra felhívják a figyelmet. Ső: a közoktatás válságos állapota miatt joggal tiltakozó kiváló pedagógusokat elüldözésük esetén az intézmények nem tudják pótolni, így a gyerekek tanuláshoz való joga épp emiatt csorbulhat, esélyeik csökkenhetnek, helyzetük drasztikusan romolhat.

Több tiszteletet kérnek a pedagógusoknak, különös tekintettel azokra, akik gyermekeink és az ország legfontosabb közügye, nemzet érdeke, az oktatás ügyében bátran kiállnak és megszólalnak!

Nyitókép: Hill Street Studios / Getty
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018