INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

lmp

tűzifa

kormányrendelet

schmuck erzsébet

A településfásítási programhoz előkészített konténeres facsemeték a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészetében, Kecskeméten 2020. június 2-án. Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek a most induló programban térítésmentesen.

Tűzifarendelet: Alkotmánybírósághoz fordul az LMP az erdők védelmében

Infostart / MTI

A gyorsabb cselekvés érdekében határozati javaslatot is benyújtanak az Országgyűlésben.

Az LMP határozati javaslatban kezdeményezi a fakivágással kapcsolatos kormányrendeletet visszavonását, valamint az Alkotmánybírósághoz is fordul az ügyben – közölte Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus "erdőpusztító rendeletként" hivatkozott az augusztus elején kiadott, a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletre, amely szerinte lehetővé teszi az erdők tömeges kivágását.

Emlékeztetett: a rendelet miatt széles körű társadalmi tiltakozás indult el, az LMP petíciót indított, és több ezres demonstrációval tiltakozott az új szabályok ellen.

Az LMP társelnöke sikerként értékelte, hogy kedden miniszteri utasításban tiltották meg a védett erdők tarvágását. Erről kedden tett közzé posztot a párt Facebook-oldalán mondván a kormány szembemegy korábbi döntésével:

Azonban szerinte ez nem jelent teljes körű megoldást, mert a miniszteri utasítás nem nyúl hozzá a rendelethez, aminek számos problematikus pontja van. Ilyen problémaként említette Schmuck Erzsébet, hogy a rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy vegetációs időszakban is végezzenek fakitermelést, engedélyezi, hogy például egy akácerdőt 35 éves életkor helyett már huszonöt éves korban kivágjanak, illetve arra is lehetőséget ad, hogy a letermelt tájidegen fafajú erdőállományt a jövőben ne tájhonos faállománnyal helyettesítsék.

Az LMP ezért néhány napon belül beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt kéri, hogy a testület mondja ki a rendelet alaptörvényellenességét – közölte Schmuck Erzsébet. Hozzátette: mivel az Alkotmánybíróság döntési folyamata hosszú, és ebben az ügyben azonnali lépésekre van szükség, ezért az LMP határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt a rendelet visszavonására.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018