eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Budapest Parliament, Hungary
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Lúdas Matyi, hol vagy? – reakciók a főispánok és vármegyék tervére

Nem túl népszerű az ellenzék körében a kormány javaslata, miszerint a kormánymegbízottakat főispánoknak neveznék át, a megyéket pedig vármegyére.

Ismeretes, a pénzügyminiszer által kedden benyújtott költségvetési törvénymódosító javaslatcsomag szerint a jövőben főispánoknak kell majd nevezni a kormánymegbízottakat. A Varga Mihály által jegyzett javaslat indoklása szerint a főispán elnevezést a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében vezetnék be.

Mindeközben a kormány – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – a megyéket is átnevezné vármegyékre, amit Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javasolt az Alaptörvény tizenegyedik módosításaként, szintén az elmúlt napon. A javaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

A fentiekre reagálandó Karácsony Gergely a közösségi oldalán a következőket írta kedden: „Főispán. Öblögessük egy kicsit ezt a szót. És értsük meg az üzenetet, amit a kormány üzenni akar azzal, hogy a kormánymegbízottakat eztán majd így kell szólítani.” A főpolgármester szerdán is folytatta: „Előbb főispán, aztán vármegye, ha ebben a tempóban megy vissza a kormány az időben, lesz még ebből királyság is… Most szólok: a polgármesterek biztos nem lesznek szolgabírók” – írta friss bejegyzésében. Karácsony Gergely megfogalmazása szerint a „tomboló infláció, zuhanó forint, gazdasági- és energiaválság idején ilyesmivel foglalkozni, valahol a szánalmas és a röhejes között van félúton”.

A Demokratikus Koalíció röviden úgy fogalmaz: „Vissza a középkorba! Magyarországnak főispánjai lettek, a forintot pedig aranyárban vesszük. Lúdas Matyi, hol vagy?”

Markánsabb véleményt alkotott a DK-s Molnár Csaba: „A Fidesz törvényben vezeti be újra a főispáni intézményt. Felkészül a király, a nádor, a főpohárnok és a főlovászmester? Az egészet meg kidobolja majd a kisbíró? Akinek meg nem tetszik, majd deresre húzzák! Őrület.”

Ujhelyi István, az MSZP uniós parlamenti képviselője szerint „a Fidesz tényleg profi a válságkezelésben: Covid ellen ingyenparkolás, most meg főispánná nevezik át a kormánymegbízottakat” – olvasható a rövid véleménye a párt Facebook-oldalán.

Mesterházy Attila, a szocialista párt korábbi elnöke és miniszterelnök-jelöltje, szintén a közösségi oldalán ekképp vélekedett: „Vármegye, főispán? Akkor Orbán király akaratából hamarosan jön a sóadó, a kilenced, a tized, a robot, adománybirtok a nemzet vejének, hídpénz, füstadó… udvari bolondnak meg ott van a fél Orbán-kormány.”

A II. kerületi polgármester kapva kapott a lehetőségen, hogy reklámozzon egy kerületszépítési akciót:

Még a főispánok visszatérése előtt elkészült a teljes Pasaréti úti falfestés.Legtöbben először talán éppen a magyar...

Posted by Őrsi Gergely on Wednesday, June 22, 2022

Rossz történelmi aspektus

Lázár János és Harrach Péter korábban ellenezték, hogy a megyéket nevezzék át vármegyékre. Előbbi kormánypárti politikus 2011. március 28-án azzal érvelt, hogy „a vármegyének nem jó történeti aspektusai vannak. (…) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot.”

Nem sokkal később pedig arról beszélt: „egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs.” Majd hozzátette: „remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja” – idézi föl a 444.hu.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×