eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Déli körvasút/Facebook

Déli körvasút: nélkülözhetetlen vizsgálatokkal folytatódik a munka

A projektnek újra meg kell szereznie a a környezetvédelmi engedélyeket, amelyeket a Fővárosi Bíróság februárban megsemmisített és új eljárásra kötelezte a feleket.

Elkezdődnek a talajvizsgálatok és a felmérések a Déli körvasút mentén, amelyek a részletes tervezést elősegítő első lépések – közölték a beruházás közösségi oldalán. A talajfúrással mérik a talaj fizikai tulajdonságait, végül a geodéziai mérések a felszín, illetve a különféle műtárgyak elhelyezkedésének pontosabb meghatározását szolgálják majd. A munkák a Déli körvasút mentén a Kelenföldi pályaudvartól Pesten, a Gubacsi út vonaláig tartanak. A munkák a budai oldalon most az első szakaszban kizárólag a MÁV területeit érintik, de a pesti oldalon a MÁV területek közvetlen közelében is dolgoznak majd, a többi között a Budapest Park térségében.

A vizsgálatok nemcsak a Déli körvasút kivitelezési munkáihoz szükségesek, hanem ahhoz is, hogy a projekt a korábbinál pontosabb és több adatra alapozva újra megszerezze a környezetvédelmi engedélyt, miután – ahogy arról korábban beszámoltunk – a Fővárosi Bíróság megsemmisítette a projekt környezetvédelmi engedélyét, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója az InfoRádiónak korábban azt mondta, elfogadják a bíróság döntését, és a lakosság érdekeit is figyelembe veszik a tervezéskor. Jelezte, hogy rengeteg lakossági fórumra, egyeztetésre, közösségi tervesére került sor, a civilek képviselőivel pedig tucatnyi alkalommal tárgyaltak a BFK munkatársai, tehát tisztában vannak a felmerült aggályokkal. Ezért az Újbudai Önkormányzat és a lakók kérésének eleget téve vállalták, hogy az összes olyan – több ezer – ablakot kicserélik korszerűbb, magasabb zajvédelmet kínáló ablakra a beruházás költségén, ami a vasútra néz. A Hamzsabégi parkkal kapcsolatban pedig azt, hogy ha a kivitelező levonul, akkor nemcsak helyreállítják, hanem az egészet megújítják.

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke érdeklődésünkre azt mondta: céljuk, hogy a zöldterület ne csökkenjen, és a vasúti sínek közelében lévő ingatlanok ne sérüljenek az építkezés és a forgalom bővülése miatt. Tóth Sándor Péter szerint, ha a Déli körvasút a mostani tervek szerint valósulna meg, akkor Újbuda körülbelül 5 ezer négyzetméternyi ligetes zöldterületet veszítene, amiért cserébe egy másfél kilométer hosszú, több emelet magas beton „monstrumot” kapna a Hamzsabégi sétányon az extra zajvédelem miatt, amire a teherforgalom miatt lenne szükség.

Vitézy Dávid az InfoRádió Aréna című műsorában kitért a Déli körvasút részleteire is: „Hogy a Budapesten átvezető szakaszokat fejlesszük, ez a Déli körvasút, Kelenföldtől az Üllői útig a Dunán át, a mai kétvágányos szakasznak háromvágányosítása, sőt szakaszosan négyvágányosítása történik meg. Ennek a Duna-híd része lassan elkészül, két híd már megvan, a harmadik most épül, idén meglesz. A csatlakozó szakaszokon jövőre, 2023-ban kezdődik a kivitelezés és 2027-ig tart. Épül három új vasútállomás is. Az egyik a Kopaszi-gátnál, a déli egyetemváros mellett Nádorkert néven az új Mol-székház mellett, egy másik a Művészetek Palotája mellett a Közvágóhídnál, ahol az 1-es, 2-es villamos és a HÉV elérhető. A harmadik pedig a Népliget hátsó sarkában, ahol az új kézilabdacsarnok mellett keresztezi a vasút az Üllői utat. Ott a 3-as metróra, az Ecseri úti állomásnál lehet majd átszállni. […] És akkor itt át tudnak majd haladni az agglomerációs térségből érkező vonatok” – fejtette ki.

A Budapest Fejlesztési Központ és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közös közleményében arról írt, a Déli körvasút célja egy klíma és környezetbarát beruházás, amely jelentősen tehermentesítené az agglomeráció és a főváros közúti hálózatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×