eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Humanitárius tanácsot alakított a kormány - a nap hírei

Elsöprő többséggel megszavazta Oroszország elmarasztalását az Ukrajna ellen indított invázió miatt az ENSZ Közgyűlése. 10 munkanapon belül maximum 100 ezer eurós összegig kártalanítja a Sberbank betéteseit az Országos Betétbiztosítása Alap.

Humanitárius tanácsot alakított a kormány. A kormányszóvivő elmondta: a testület célja, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját. Szentkirályi Alexandra tájékoztatott, hogy múlt csütörtök óta majdnem 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel.

A Magyarországra érkező ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátását is biztosítja a kormány - erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma A közlemény szerint a határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon szükség szerint a menekültek egészségügyi ellátását és koronavírus-tesztelését is elvégzik. Egészségügyi csapatokat állítottak fel Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán. Mobilgyógyszertárakból biztosítják minden betegnek a szükséges gyógyszereket.

Magyarország továbbra sem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajna területére - erősítette meg legújabb videoüzenetében a kormányfő. Orbán Viktor a kormány ülése után úgy fogalmazott: Magyarország nem hozhat, nem is fog olyan döntéseket hozni, amely célponttá változtatná akár a magyarországi településeket, embereket, akár a Kárpátalján élő magyarokat vagy akár ukránokat. A háború hetedik napján értékelve megerősítette: Ukrajna irányába Magyarország területén fegyverek sem haladhatnak át.

Az ENSZ előrejelzése szerint az orosz-ukrán háború miatt csak Magyarországra több mint 250 ezer menekült érkezhet. Eddig 104 ezer embert fogadott az ország, közülük több mint 80 ezren kifejezetten a háborús veszély miatt jöttek - közölte Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Az ukrajnai háború kezdete óta 453 ezren érkeztek Lengyelországba. A Romániába menekült mintegy 118 ezer ukrán állampolgár több mint egyharmada kiskorú. Eddig 1070-en kértek menedékjogot Romániától. Csehországba mintegy 20 ezer ukrán menekült érkezett eddig.

Elsöprő többséggel megszavazta Oroszország elmarasztalását az Ukrajna ellen indított invázió miatt az ENSZ Közgyűlése. A határozat felszólítja Moszkvát, hagyjon fel a harcokkal és vonja vissza katonai erőit. Harmincöt tag, köztük Kína tartózkodott, öt ország, kOroszország, Szíria, Észak-Korea és Fehéroroszország a határozat ellen szavazott. Bár a közgyűlési határozatok nem kötelező erejűek, politikai súlyuk van. Oroszország ENSZ-nagykövete szerint a határozat tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Az orosz invázió hetedik napján is heves harcok zajlanak az orosz és az ukrán erők között. Kijev külvárosát mostanra elérte a front. Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztette a lakosságot, hogy az orosz erők be fognak vonulna Kijevbe, 65 kilométer hosszú, páncélozott orosz konvoj közeledik a város északi része felől. A második legnagyobb városban, Harkivban, valamint Zsitomirban az újabb rakétatámadások is civil áldozatokkal jártak. Orosz információk szerint elfoglalták csapataik Herszont. Mindkét fél megerősítette az újabb tárgyalási forduló szerda esti megtartását

Az IMF megvizsgálja Ukrajna sürgősségi finanszírozás iránti kérelmét, amelyet az igazgatótanács már a jövő héten tárgyalni fog. Emellett továbbra is dolgozik Ukrajna készenléti hitelkeret-megállapodásának programján, amelynek keretében június végéig további 2,2 milliárd dollár áll rendelkezésre. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank-csoport közös közleményében támogatásáról biztosította Ukrajnát, utóbbi 3 milliárd dolláros támogatási csomagot készít elő az elkövetkező hónapokra.

Végelszámolást indított a magyar Sberbanknál és osztrák anyavállalatánál az európai szanálási hatóság. A pénzintézet bejelentette: az ellehetetlenült európai működés miatt kivonul az itteni piacról. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért. A kártalanítás automatikus, az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük azt. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétekre is kiterjed.

Véglegessé vált, hogy hat pártlista lesz majd az április 3-ai országgyűlési választás országos listás szavazólapján. Jogerőssé vált a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja országos listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozat is. A Nemzeti Választási Bizottság vasárnap vette nyilvántartásba az utolsó két pártlistát, a döntések ellen három napon belül lehetett bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, ám szerda 16 óráig egy ilyen beadvány sem érkezett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×