eur:
394.02
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (a kivetítőn) elmondja előre rögzített üzenetét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának második napi ülésén a szervezet genfi székházában  2022. március 1-jén. A résztvevő nagykövetek és diplomaták többsége távozott a teremből az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tiltakozásul.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Fabrice Coffrini

Elsöprő többséggel megszavazta Oroszország elmarasztalását az ENSZ Közgyűlése

Az ukrajnai háború miatt Oroszországot bíráló határozatot fogadott el túlnyomó többséggel szerdán az ENSZ-közgyűlés, amely felszólította Moszkvát, hogy szüntesse be a harcot Ukrajnában, és vonja ki katonai erőit onnan.

Az Ukrajna elleni agresszió címmel benyújtott határozatot, amelyet a közgyűlés 193 tagja közül 141 támogatott, a testület rendkívüli ülésszakán fogadták el, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hívott össze.

Az Európai Unió által - Ukrajnával együttműködve - kezdeményezett határozat szövege "helyteleníti" az Ukrajna ellen múlt csütörtökön indított orosz katonai agressziót.

A határozat felszólít a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan célba juttatására, és bírálja Fehéroroszország részvételét az Ukrajna elleni támadásban.

Harmincöt tag - közöttük Kína - tartózkodott, öt - Oroszország, Szíria, Fehéroroszország, Észak-Korea és Eritrea - a határozat ellen szavazott. A közgyűlés határozatai nem kötelező érvényűek.

Az ENSZ honlapja szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa ezelőtt 1982-ben hívta össze a közgyűlés rendkívüli ülésszakát.

Oroszország létfontosságú infrastruktúrákat rombol le, így emberek milliói számára nélkülözhetetlen ivóvíz- és gázellátáshoz szükséges létesítményeket, és a jelek szerint az Ukrajna elleni hadjárat kegyetlenségének a fokozására készül - mondta a közgyűlésben Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

"Most az ENSZ sokkal nagyobb kihívás előtt áll, mint története során bármikor" - tette hozzá.

Szerhij Kiszlicja ukrán ENSZ-nagykövet bírálta az országában Oroszország által folytatott "népirtást", és cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy "ne ismétlődhessen meg, amit Hitler tett".

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet tagadta, hogy Moszkva polgári személyek ellen hajtana végre célzott támadást, és figyelmeztetett, hogy a határozat elfogadása a helyzet további súlyosbodásához vezethet.

A közgyűlésen felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, beszédét itt tudósítottuk.

(A nyitóképen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (a kivetítőn) elmondja előre rögzített üzenetét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának második napi ülésén a szervezet genfi székházában 2022. március 1-jén. A résztvevő nagykövetek és diplomaták többsége távozott a teremből az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tiltakozásul.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×