eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. Elkészült az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, hamarosan elkezdik kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Eldőlt, hogy hány pártlista közül lehet választani

Jogerős a döntés, megvan a sorrend is.

Jogerőssé vált a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja országos listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozat is, így biztos, hogy hat pártlista lesz majd az április 3-ai országgyűlési választás országos listás szavazólapján.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap vette nyilvántartásba az utolsó két pártlistát, a döntések ellen három napon belül lehetett bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, ám szerda 16 óráig egy ilyen beadvány sem érkezett.

Az NVB korábban már négy pártlistát vett nyilvántartásba, ezek a döntések már korábban jogerőre emelkedtek.

Ez tehát azt jelenti, hogy jogerőssé váltak a pártlisták nyilvántartásba vételeiről szóló NVB-határozatok, és április 3-án egy hat pártlistát tartalmazó országos listás szavazólapot kapnak a választópolgárok az egyéni képviselők szavazólapja mellé.

A listán az NVB által szombaton kisorsolt sorrendben szerepelnek a pártlisták:

  • 1 - DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd,
  • 2 - Normális Élet Pártja,
  • 3 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • 4 - Megoldás Mozgalom,
  • 5 - Mi Hazánk Mozgalom,
  • 6 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt.

A nemzetiségi választóként regisztráltak saját nemzetiségük országos nemzetségi listáját és az egyéni képviselőjelöltek szavazólapját kapják kézhez, miután a roma kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat - bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - is állított listát. Ezek a határozatok is jogerőre emelkedtek már korábban.

Ha legalább egy érvényes szavazat érkezik a nemzetiség országos listájára, a nemzetiség - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót küldhet az új Országgyűlésbe, de ha a megfelelő számú szavazatot is megkapja a lista, kedvezményes mandátummal akár szavazati joggal rendelkező képviselőt is küldhet az adott nemzetiség az Országgyűlésbe.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×