eur:
397.57
usd:
371.75
bux:
70439.36
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A Sberbank ügyfeleit 37 millió forintig kártalanítják

A Magyar Nemzeti Bank elindítja a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolását. Az OBA megkezdi a pénzintézet betéteseinek kártalanítását.

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europa AG-nál. A folyamat miatt súlyos likviditási helyzetbe került a Sberbank Magyarország, ezért a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét, és elrendelte végelszámolását - jelentette be sajtótájékoztatóján az MNB Pénzügyi Szervezetek Felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

Kandrács Csaba kifejtette: nyilvánvalóvá vált, hogy az osztrák entitás nem egy felügyeleti vagy szanálási, helyreállítási rezsimben fog részt venni, hanem felszámolják. Ez különösen érzékenyen érintette a magyar Sberbankot, ugyanis egy nagyobb betétje, forrása volt kint a az osztrák entitásnál, így biztossá vált, hogy ez nem fog rövidtávon visszaérkezni. Tehát nemcsak a likviditási probléma eszkalálódott, hanem ezáltal szolvencia probléma is fellépett – emelte ki.

Az MNB alelnöke azt is elmondta, hogy a magyarországi Sberbank nagyon speciális helyzetbe került, ez vezetett el a végelszámoláshoz. A Sberbank Magyarország Zrt. felszámolásának esete egyedi, a magyar pénzügyi piacon valamennyi bank stabilan végzi tevékenységét – hangsúlyozta.

Az alelnök jelezte, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése. A kifizetési folyamat utána indulhat meg.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig, azaz 37 millió forintig helytáll a betétesek követeléseiért.

A kártalanítás automatikus jog, ezt külön kérni nem kell. Az ügyfél ezzel kapcsolatos teendői részletesen meg fognak jelenni az OBA honlapján, továbbá az MNB is tájékoztatást fog nyújtani.

Nem sokkal később meg is jelent az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján a közlemény a Sberbank betéteseinek kártalanításáról. Az OBA megerősítette, "a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és tíz munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást". A kártalanítás érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük, az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére - írták.

A magyarországi Sberbank részesedése valamennyi mutatószám alapján körülbelül 1 százalékos volt a teljes hazai bankrendszerben.

A Sberbank Oroszország legnagyobb bankja. A pénzintézet szerda reggel jelentette be azt, hogy elhagyja az Európai piacot mert leányvállalatainál jelentős pénzkiáramlást tapasztal Európában, és ehhez már nem tud likviditást biztosítani. A döntés szorosan összefügg az oroszok Ukrajna elleni inváziójával és az erre adott nyugati szankciókkal, amelyeket a Sberbankkal szemben is alkalmaztak. Az Európai Központi Bank egyébként már vasárnap jelezte, hogy várhatóan csődbe megy a Sberbank Europa AG.

Két országban lett vevő

Szlovéniában a Nova Ljubljanska Banka (NLB), Horvátországban a Hrvatska Postanska Banka (HPB) vásárolta meg a Sberbank Europe AG ottani leányvállalatait - közölte a két ország nemzeti bankja. Az ügyfelek számára valamennyi terméket és szolgáltatást biztosítják, a betétek összegektől függetlenül biztonságosak és hozzáférhetőek lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Nyomott a hangulat Európa tőzsdéin

Nyomott a hangulat Európa tőzsdéin

Gazdasági adatok tekintetében ma a nemzetközi porondon fontos híreket tesznek közzé, jönnek ugyanis a júniusi BMI-k, amelyből friss képet kaphatunk az európai és a tengerentúli gazdaságok teljesítményéről - ezeknek akár a részvénypiaci hangulatra is lehet hatása. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszott, ugyankcsak bizonytalanság figyelhető meg a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×