eur:
395.64
usd:
364.84
bux:
65592.49
2024. március 19. kedd Bánk, József
Oltópont a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 28-án. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióhét keretében regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Már 15 ezer kamasz oltását kérték az akcióhéten

Az 5-11 évesek oltásának előkészületei elkezdődtek, a részletekről időben tájékoztatják a szülőket.

Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12-17 éves oltását kérték a szülők, közülük 11 ezren az első oltásra érkeztek, csaknem ezren pedig a megerősítő, harmadik oltást is felvették - írta a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati honlapon kiemelték: Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer oltását erre a korosztályra. Az első gyermekek oltására való vakcinaszállítmány várhatóan december 21-én érkezik - ismertették, hozzátéve: a gyermekek oltásának előkészítését megkezdte az oltási munkacsoport, a tudnivalókról időben tájékoztatást kapnak a szülők.

Azt írták, ha a szülő szeretné 12-17 éves gyermekét beoltatni, azt most is megteheti az oltási akcióhéten, akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül.

Kiemelték, hogy a 18 év alatti korosztály számára is van lehetőség a megerősítő, harmadik oltás felvételére. Ez különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál - emelték ki, hozzátéve: a szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni.

Mint felidézték: a 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 57 százalékos. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, ebben a korcsoportban 38 százalékos az átoltottság.

Megjegyezték, hogy a kamaszok oltására a tanév elején célzott oltási akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani.

Kitértek arra is, hogy a gyermekek védelme érdekében a kormány több intézkedést is elrendelt a közelmúltban. A pedagógusok számára már tavasszal oltási akciót szervezett, mostantól a pedagógusoktól is elvárt az oltás felvétele az állami fenntartású iskolákban, az iskolákban továbbra is fontos a megelőző higiénés szabályok betartása, az iskolaigazgatók előírhatják a maszkviselést, és decembertől csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be a külsős dolgozók az iskolákba - írták a kormányzati honlapon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×