eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Eltűntek a horgászok is a Velencei-tó partjáról, olyan rossz a helyzet

A rohamos halpusztulás és a kritikusan alacsony vízállás miatt gyakorlatilag nincs értelme már bedobni a csalit - mondják. A szakemberek a halpusztuláson kívül a madárvilág elszenvedte károkra is felhívták a figyelmet.

A Blikk tartott terepszemlét a Velencei-tó körül csütörtökön. Azt írták, hogy a korábbi években rengetegen horgásztak a tó körül, most viszont kilométereket kellett gyalogolni, míg végre feltűnt egy próbálkozó.

"Hetven éve horgászom, mindig a Velencei-tó volt a kedvencem. Megszokásból és nosztalgiából még néha kijövök, de igazán semmi értelme. Hónapok óta nem fogtam semmit" – kesergett az egyik horgász.

Egy másik pedig azt mondta, ő 1982 óta jár a tóra horgászni, de megfogadta, ezentúl máshova megy.

"Egyszerűen nincs értelme. Csak állok itt a nagy semmiért. Ezentúl inkább elmegyek Fehérvárcsurgóra vagy a Balatonra, ott legalább van hal. Nagyon fog hiányozni a megszokott közeg, de nem tudok mit tenni."

Egy velencei horgászboltos arról számolt be, hogy tavaly egyetlen hétvégén 50-60 napijegyet adott el, most viszont egy hónap alatt csupán kettőt.

"Sajnos nagyon nagy a baj. Azt mondják, hogy 110 mázsa hal pusztult el, de ez szerintem nem igaz. A reális szám eléri a 300 mázsát. Önkéntesekkel egy hétig szedtük a tetemeket, borzalmas volt. Ha nem történik valami, jövőre teljesen kiszáradhat a tó" – magyarázta az üzlettulajdonos.

A MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségének vezetője is nyilatkozott a lapnak. Pálinkás Imre elmondta, az elmúlt hetekben csapadékzóna érkezett, ami nagyjából 80 milliméter körüli esőt és egyben vízszintnövekedést jelentett, ám az elmúlt 3 évi igencsak aszályos téli időszak után továbbra is hatalmas szüksége lenne a tónak egy csapadékbő télre, aminek segítségével tavaszra jelentősen javulna a helyzet.

A halakon kívül a tó madárállományára is komoly hatással van a vízszint változása. A madárrezervátum területén már nem fészkelnek például gémek, mivel a szárazon maradt mederben fészkeiket megközelíthetik és feldúlják a vaddisznók – nyilatkozta Lendvai Gábor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér megyei csoportjának elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×