eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Csökkent a szavazási kedv az ellenzéki előválasztáson

Hétfőn, az ellenzéki előválasztás utolsó előtti napján 57 545-en szavaztak.

34 421-en sátorban, 23 124-en pedig az interneten keresztül szavaztak az Országos Előválasztási Iroda tájékoztatása szerint, így mostanra 570 ezer fölé emelkedett az összes szavazó száma – írja a Telex.

Kedden este véget ér a kilencnapos szavazási időszak. Hivatalosan este nyolc órakor zárnak, de az általános választásokhoz hasonlóan az OEVB engedélyezi, hogy a 20 órakor sorban álló személyek még leadhassák a szavazatukat. A sorbanállási szabályt egyaránt alkalmazni kell a személyes és az online szavazási módokra. Ez a gyakorlatban annyit jelent, írják, hogy a személyes sátraknál a zárás pillanatában a szavazóbiztosok kijelölik, hogy kik azok a sorban álló személyek, akik még leadhatják a szavazatukat. Azoknak, akik személyesen szeretnének szavazni, érdemes megnézniük, meddig tartanak nyitva a közeli szavazópontok, mert vannak, amik már akár este hat órakor zárnak.

Az online szavazásnál a regisztráció megkezdésére 20 óráig van lehetőség, ezután 20 óra 15-ig van mód a regisztráció befejezésére. Akiknek 20 óra 15-kor még van sikeres regisztrációjuk, azok sorban állónak minősülnek. Az online szavazás akkor zárul, amikor az utolsó sorban álló személy videós azonosítása lezárul, és leadja a szavazatát.

A szavazatokat szerda reggel kezdik összeszámolni, ezután a képviselőjelölti eredményeket a nap folyamán folyamatosan ismerteti majd az OEVB, a miniszterelnök-jelölti választás eredménye pedig késő délutánra várható.

A jelölteknek ezután még három napjuk lesz fellebbezni a döntés ellen, így a hivatalos eredmény csak napokkal később lesz meg. Az első forduló végén eldől, ki lesz az ellenzék közös jelöltje az ország 106 választókerületében jövő áprilisban.

Mint korábban az Infostart is megírta, a Népszava információ szerint a második forduló akár egy héttel elcsúszhat a tervezett képest.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×