eur:
392.57
usd:
367.47
bux:
66225.34
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
HUNGARY - OCTOBER 23:  A riot policeman aims at the crowd during a protest against the socialist led government of prime minister Ferenc Gyurcsany in Budapest, Hungary, Monday, October 23, 2006. Police in Budapest used tear gas to disperse thousands of protesters as demonstrations against the government resumed on the 50th anniversary of Hungarys revolution against the communist regime.  (Photo by Mark H Milstein/Bloomberg via Getty Images)
Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

XXI. Század Intézet elemzése a 15 éves őszödi beszédről

A 2006. szeptember 17-én kiszivárgott őszödi beszéd megrengette a magyar társadalmat és a Gyurcsány-kormány bukását okozta, sőt máig érezteti a hatását – vélekedik Deák Dániel vezető elemző.

Az őszödi beszéd néven elhíresült szónoklat Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a parlamenti választási győzelem után az MSZP-frakció balatonőszödi ülésén tartott záróbeszéde volt – magyarázta Deák Dániel, aki hozzátette: a beszéd részletét 2006. szeptember 17-én ismeretlen személyek egyidejűleg több magyar sajtótermék szerkesztőségének is eljuttatták.

A 25 perces kiszivárgott hangfelvétel hatalmas felháborodást keltett a magyar társadalomban, az országot politikai és morális válságba sodorta. Mint ismert, abban egyebek mellett ilyen beismerések hangoztak el: „Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. […] Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

A beszéd őszi nyilvánosságra kerülése után Budapesten és számos magyarországi városban tüntetéssorozat kezdődött, számos közéleti személyiség, magyar és külföldi politikusok követelték az akkori miniszterelnök lemondását – mondta az elemző, hozzátéve: nemcsak a magyar parlamentáris demokrácia tekintélye sérült, hanem a miniszterelnök politikai és erkölcsi hitele is megsemmisült. Az ország politikai és morális válságát tovább mélyítette, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, október 23-án békés tüntetők tucatjait verték meg brutálisan a rendőrök, akik egy törvényellenes belső utasítás miatt nem viseltek azonosító jelet, így utólag nem lehetett megállapítani a túlkapások elkövetőinek személyazonosságát. Deák Dániel megjegyezte: a rendőrség brutális és aránytalan intézkedései okán sokakban megingott a rendvédelmi szervek megítélése is. A közvélemény-kutatások adatai szerint a Fidesz–KDNP, a baloldali győzelemmel zárult 2006-os választások után egy hónappal átvette a vezetést és azóta is megszakítás nélkül a legnépszerűbb pártszövetségnek számít.

Deák Dániel emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc mindezek ellenére ragaszkodott a hatalomhoz és a kialakult morális válság mellett egészen 2009. március 21-ig nem távozott a miniszterelnöki székből, ám azóta is politikai befolyásának erősítésére törekszik.

A 2010-es parlamenti választáson az MSZP listájáról bejutott az Országgyűlésbe, majd 2011-ben megalakította saját pártját Demokratikus Koalíció néven. 2014-ben bevették a baloldali Összefogásba és pártja négy mandátumot szerzett, 2018-ban pedig 5,41 százalékos eredményt ért el a választáson, aminek eredményeként már 9 DK-s politikus jutott be a parlamentbe. Az igazi áttörést a 2019-es európai parlamenti választás hozta Gyurcsány Ferencnek, amelyen pártja 16 százalékos eredményt ért el és ezzel a baloldal legerősebb formációjává vált – idézte fel Gyurcsány erősödésének történetét az elemző.

A 2006-os választás óta egyszer sem mérette meg magát választáson Gyurcsány Ferenc, azóta a háttérből irányítja a folyamatokat, és mindig másokat tol az előtérbe, akiket könnyen tud irányítani. Ilyen volt az elemző szerint korábban Bajnai Gordon is, most pedig Karácsony Gergellyel próbálkozik a DK vezetője – hívta fel a figyelmet Deák Dániel. A fővárosban már egy jól kialakított működési modell van köztük, amelyben Karácsony lényegében politikai fogoly, hiszen nem tud döntéseket hozni a DK hozzájárulása nélkül, Gyurcsány Ferenc megkerülhetetlen szereplő lett a fővárosi döntéshozatalban – mondta az elemző, majd hozzátette: ezt szeretné Gyurcsány Ferenc országos szinten is megvalósítani Karácsony Gergellyel, aki mögött nincsen erős párt, így Medgyessy Péterhez hasonlóan könnyen meg tudja majd puccsolni.

Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2006-os események után a baloldal ismét radikalizálódik. Az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek vitáján ugyanis minden aspiráns világossá tette, hogy egy esetleges választási győzelem után semmilyen jogfolytonosság nem lesz akadálya a kormányzásnak. Ha szükséges, akkor egyszerű többséggel vonják vissza a kétharmados törvényeket, illetve – „kreatív módszereket” használva – az alkotmányos rendet megkerülve írják át az alaptörvényt. Kiderült továbbá az is, hogy a baloldal vezetői előbbre valónak gondolják saját, önkényes politikai céljaikat a jogállamiságnál, hisz egy lehetséges kormányváltás után felfüggeszthetőnek tartják a jog uralmát.

A külföldi politikai csoportok támogatásával az elmúlt években megszervezett destabilizációs kísérletek és a bolsevik mozgalmak logikáját követő baloldali ígéretek polgárháborús viszonyokat okozhatnak, amitől a hazai mellett a nemzetközi baloldal is az Orbán-kormány bukását reméli – zárta gondolatait az elemző.

Itt elolvashatja vagy meg is hallgathatja Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án elhangzott őszödi beszédét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×