eur:
395.68
usd:
364.61
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Somogyi Nóra asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Novemberre robbanhat be a delta variáns a magyar kórházakba

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője arra hívta föl a figyelmet az InfoRádióban, hogy a legfrissebb izraeli kutatások arra utalnak, 5 hónap után csökken a vakcinák hatékonysága.

Vattay Gábor elmondása szerint az izraeli járványügyi hatóságok, melyek élen jártak a világon a vakcinációt illetően, a nyáron azt tapasztalaták: annak ellenére, hogy magas az ország átolottsága, mégis kezdetét vette egy újabb járványhullám, amelynek során ráadásul nem csak az esetszámok voltak kiugróak, hanem rengetegen szorultak kórházi ellátására.

Mint mondta, lényegében egy-másfél hónapig tartott megérteni, hogy

az oltás hatékonysága néhány hónap alatt elhalványul, mely után az emberek ismét meg tudnak betegedni, és természetesen tovább is tudják adni a koronavírust.

Sőt, az is kiderült, hogy az idő múltával a súlyos betegséget kiszűrő hatása is gyengül az oltásnak, ezért nagyjából 5 hónap után ajánlatos újraoltatni a lakosságot. „Egyrészt, mert a járvány az 5-6 hónapja oltottakon szabadon tud terjedni, másrészt a súlyos megbetegedések száma is felugrik” – összegezte a szakember.

Vattay Gábor egyetértett azzal, hogy ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem kapják meg a harmadik oltást a magyar emberek, akkor becslések szerint

október végén, novemberben robbanhat be a delta variáns a hazai kórházakban,

hiszen május közepére-végére tehető a lakosság zömének második oltása. Megjegyezte, Izraelben már bevezették az ötödik hónap utáni újraoltást, de az Egyesült Államok is hajlik arra, hogy az eddigi nyolc hónapot öt hónapra csökkentse a még újabb oltásra való visszahívásokat illetően.

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője hozzátette: amiatt, hogy az embereket egyszer már beoltották, és az immunrendszer emlékszik a vakcinára,

soha többé nem lesz annyira veszélyes már a vírus, mint kezdetben, azonban nagyon lényegesen lecsökkenhet a védettség

ahhoz képest, amilyen az oltási utáni első egy-két-három hónapban volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×