eur:
389.44
usd:
363.3
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Jovenel Moise Haiti elnök elleni merénylet gyanúsítottjai a letartóztatásuk után rendezett sajtótájékoztatón Port-au-Prince-ben 2021. július 8-án. Fegyveresek július 7-én ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moise haiti államfőt, a támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, őt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba. A hatóságok közlése szerint két amerikai és tizenöt kolumbiai állampolgárt tartóztattak le a haiti hatóságok az államfő elleni merénylettel kapcsolatban.
Nyitókép: MTI/AP/Joseph Odelyn

Így ölték meg a haiti elnököt - részletek szivárogtak ki a támadásról

Tajvan pedig arról számolt be, hogy fegyveresek betörtek a nagykövetsége épületébe, ami nincs messze attól a rezidenciától, ahol Jovenel Moise elnököt meggyilkolták.

Mint arról korábban beszámoltunk, a merényletet végrehajtó kommandóban a haiti rendőrség szerint két amerikai állampolgár és 26 kolumbiai volt, az utóbbiak közül hárommal a rendőrség végzett, nyolc pedig szökésben van. Két amerikai és tizenöt kolumbiai állampolgárt letartóztattak, köztük több volt katona is van, az amerikaiak egyike pedig Kanada Port-Au-Prince-i nagykövetségén testőrként dolgozott. Mind haiti származásúak.

Jovenel Moisét szerdára virradóra gyilkolták meg rezidenciáján fegyveresek, az országban ezt követően kéthetes rendkívüli állapotot hirdettek.

A Le Nouvelliste című haiti újság hatósági forrásokra hivatkozva csütörtökön részleteket közölt a gyilkosságról. A cikk szerint az elnökre egy tucat lövést adtak le, irodáját és a hálószobáját feldúlták. A támadásban az elnök felesége, Martine Moise megsebesült, lányuk, Jomarlie pedig a testvére hálószobájában bújt el a merénylők elől, akik a személyzet két tagját megkötözték.

Valamiért betörtek Tajvan nagykövetségére

A történtekkel párhuzamosan Tajvan pénteken bejelentette, hogy a haiti elnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás során 11 körözött gyanúsított betört a port-au-prince-i nagykövetségének területére. A tajvani külügyminisztérium szóvivője, Joanne Ou azt mondta, hogy a gyilkosságot követően szerdán "biztonsági okokból" bezárták a nagykövetséget. Csütörtök hajnalban a nagykövetség biztonsági emberei felfedezték, hogy egy csapat fegyveres férfi betört a nagykövetség udvarára. A biztonsági személyzet azonnal értesítette a nagykövetség munkatársait és a rendőrséget.

A helyi kormány kérésére és a gyanúsítottak elfogása érdekében a nagykövetség engedélyt adott a rendőrségnek, hogy belépjen a diplomáciai képviselet területére.

A nagykövetség honlapján közzétett nyilatkozatában az őrizetbe vett férfiakat zsoldosoknak és a merénylet gyanúsítottjainak nevezte. Állampolgárságukról nem esett szó.

A tajvani képviselet nem messze található attól a rezidenciától, ahol Moise elnököt meggyilkolták.

Haiti egyike annak a 15 országnak a világon, amely Tajvant Kínai Köztársaságként, független országként ismeri el, és nem a Kínai Népköztársaságot.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×