INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

koronavírus

percről percre

járvány

oltás

Beoltanak egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 17-én.

Percről percre – a koronavírus-járvány keddi hírei

Infostart

Világszerte 164 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Itthon 382 az új fertőzött, elhunyt 64 beteg, a beoltottak száma pedig 4,7 millió fölött jár. Minden hír a járványról és annak hatásairól.

42021.05.18. 21:40

Három minisztert váltottak le, köztük az egészségügyit is Ukrajnában

Ketten maguk nyújtották be lemondásukat, az egészségügyi tárca vezetőjét a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ügyek miatt menesztették.

2021.05.18. 21:23

Mintaállamot gyűrhet le a koronavírus

Az első hullámot mintaszerűen kezelte Tajvan, most azonban minden óvintézkedés ellenére hirtelen megugrottak az esetszámok.

2021.05.18. 21:25

Boris Johnson: nincs olyan egyértelmű adat, amely a nyitási menetrend halasztását indokolná

A brit miniszterelnök megerősítette ugyanakkor azt a kormányzati kérést, hogy az új, enyhébb utazási szabályok értelmében sárga kategóriába sorolt országokat az Angliában élők továbbra se keressék fel turisztikai céllal.

Egyelőre ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is csaknem az összes többi EU-tagállammal együtt.

Johnson az egyik londoni oltási központban tett látogatásán, újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a nagy-britanniai oltási kampánnyal sikerült "védőfalat" kiépíteni a járvánnyal szemben, és ez az egyik oka annak, hogy ez idő szerint nem látszik olyan döntő ok, amely miatt el kellene térni a nyitási útitervtől.

A brit kormány által kidolgozott, négy nyitási lépésből álló menetrend öthetente számol a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén legkorábban június 21-re célozza az összes jogi korlátozás feloldását.

Az ehhez szabott feltételrendszer egyik eleme az, hogy ne terjedjenek el aggasztó mértékben új koronavírus-variánsok, az utóbbi időszakban viszont több angliai körzetben egyre nagyobb számban azonosítják szűrővizsgálatokkal az indiai koronavírus-variánst.

Az elmúlt napokban több kormányilletékes utalt arra, hogy emiatt csúszhat a végső nyitás időpontja.

2021.05.18. 21:24

Dániában csaknem az összes korlátozást feloldják

Péntektől szinte minden újranyithat a skandináv országban, az éjszakai klubok és diszkók azonban továbbra is zárva maradnak. A döntést a törvényhozók többsége támogatta a kedd hajnalig tartott tanácskozáson.

Az enyhítéstől függetlenül az embereknek továbbra is ügyelniük kell a távolságtartásra, igazolniuk kell, hogy beoltották őket a vírus ellen, vagy negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, illetve bizonyítaniuk kell, hogy a közelmúltban átestek a fertőzésen.

A távoli munkavégzést három lépésben építik le, úgy, hogy augusztus elejéig mindenkinek vissza kell térnie a benti munkavégzéshez.

A beltéri eseményeken résztvevők számának legfelsőbb határát 25-ről 50-re, a kültériken résztvevőkét pedig 75-ről 100-ra emelik.

2021.05.18. 21:22

Romániában meghaladta a négymilliót a beoltottak száma

Ezzel a húszmilliós ország 16,1 millióra tehető felnőtt lakosságának átoltottsága megközelítette a 25 százalékot. Az oltás mindkét adagját 2,9 millió ember (a felnőtt lakosság 18,2 százaléka) kapta már meg. Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltáskampány koordinátora keddi sajtóértekezletén elmondta: Bukarestben a lakosság csaknem 36, Kolozs megyében 33, Szeben megyében 26, Brassó és Temes megyében pedig 25-25 százaléka kapott legalább egy adag oltást. A rangsor végén főleg moldvai megyék (Suceava, Botosani, Giurgiu, Bákó és Neamt) találhatók.

Gheorghita úgy vélekedett, hogy Romániában augusztus elsejéig lehet elérni az 50 százalékos "kollektív" immunitást. Ez - a miniszterelnök korábbi augusztus elsejei 10 milliós célkitűzése helyett - már csak nyolcmillió embert jelentene, és ebbe a legalább egy dózissal beoltottak mellett a betegségből kigyógyultakat is beleszámolnák.

2021.05.18. 20:13

Egységes nemzetközi oltási igazolást készít Szlovákia

Intenzíven dolgozik egy egységes nyomtatvány kiállításán a szlovák egészségügyi minisztérium. A tárca szóvivője szerint a nyomtatványt a Covid-19 elleni oltás után kapnák meg az emberek, és nemzetközileg elfogadott dokumentum lesz. A konkrét megoldás bemutatását a közeli napokra ígéri a minisztérium.

2021.05.18. 20:03

Íme a még Magyarországra érkező vakcinák adagjai és típusai

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 22 százaléka érkezett meg a négy gyártótól. Ezen kívül - az oltások felgyorsítása érdekében - Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek a 93 százaléka már megérkezett - tették közzé az adatokat a koronavirus.gov.hu oldalon.

2021.05.18. 19:51

Ki dönt a gyerek oltásáról, ha elválnak a szülők?

Előállhat olyan helyzet is, hogy a gyámhatósághoz kerül az ügy.

2021.05.18. 18:50

Szlávik János: ötmillió beoltottnál jelentős könnyítéseket lehet tenni

Év végéig én nem látok olyan gyógyszert, amely igazán hatékonyan gyógyítaná meg a betegeket, ezért is érdemes most a védőoltásra koncentrálni – mondta Szlávik János főorvos, a Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról is, hogy látszik már az időszak, amikor már nem kell maszkban járnunk az utcán, és hogy csak a globális átoltottság után állhat le a vírus terjedése.

2021.05.18. 18:18

Megugrott a megtakarítások aránya a magyar háztartásokban

Nyoma sincs annak, hogy a koronavírus-járvány alatt elkezdték volna felélni a megtakarításokat az emberek.

2021.05.18. 18:05

Több mint kétmilliárd forint jogdíjat buktak el a zenészek

Átlagosan 25 százalékos a visszaesés, de az előzenei fellépéseknél 47 százalékos a zuhanás.

2021.05.18. 17:53

A veszteséggel sújtott vállalkozásoknak is segítene az új adójavaslat

Az Európai Bizottság új adórendszer bevezetésére tett javaslatot és intézkedéseket vázolt fel arra vonatkozóan, hogy támogassa a koronavírus-járványból kilábalást, és megfelelő állami bevételeket biztosítson az elkövetkező években.

2021.05.18. 17:21

WHO: messze még a pandémia vége

Hiába magas az átoltottság sok fejlett országban, mások nagyon súlyos hullámmal küzdenek jelenleg is: a járvány addig nem ér véget, míg nem ér véget mindeütt – figyelmeztet a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz.

2021.05.18. 17:21

Karikó Katalin átvette a Közmédia Év Embere Díját

Bár már tavaly decemberben neki ítélték oda, de csak kedden tudta átvenni személyesen a Közmédia Év Embere Díjat Karikó Katalin Papp Dánieltől, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától. A szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus-járvány elleni legmodernebb vakcinát, ezért a közmédia kuratóriuma 2020-ban neki ítélte oda elsőként a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjat - közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

"Mindig elámulok azon, hogy milyen nagyságokkal említik a nevem egy lapon. Jólesik az elismerés, de legjobban mégis az emberek levelei érintenek meg, amikben leírják, számukra mit jelent a vakcina" - fogalmazott Karikó Katalin.

"A díj alapításával az volt a cél, hogy a közmédia is megmutassa, kik azok a személyek, akik mindenképp elismerésre méltóak. Karikó Katalin olyat tett le az asztalra, amely nemcsak Magyarország, hanem az egész világ szempontjából rendkívül fontos" - idézi a közlemény Papp Dánielt.

2021.05.18. 17:19

Jó hírekkel zárult két meglévő vakcina "keverésének" vizsgálata

Régóta foglalkoztatja a kutatókat és a közvéleményt, hogy a második oltás megkapható-e más szérumból, mint az első – és ha igen, mely vakcinákat lehet így egymás után használni.

2021.05.18. 15:03

Lehet ölelkezni a briteknél, de csak biztonságosan - a BBC útmutatót is adott hozzá

Nagy-Britanniában a menetrend szerint hétfőn lazították tovább a covid-járvány elleni rendelkezéseket. Kinyitottak a pubok és éttermek belterei, a sporteseményekre visszaengedik a nézők egy részét. És: lehet ölelkezni, amiről a BBC sajátos útmutatót is kiadott.

2021.05.18. 14:45

Drámai figyelmeztetést adtak ki japán orvosok

Szuga Josihide kormányfőhöz fordultak az olimpia ügyében.

2021.05.18. 13:47

Szabadabb az út Ausztriába szerdától

Nyugati szomszédunk jelentős könnyítéseket vezet be, a Sinopharm oltásával is be lehet utazni.

2021.05.18. 12:25

Keleti vakcinával sem reménytelen a nyugati utazás

Ausztriában egyelőre nem ismerik el a Szputnyik és a Sinopharm oltást, ettől még aki ilyet kapott, nem sokkal jár rosszabbul a nyugati vakcinákkal oltottaknál.

2021.05.18. 11:40

Őszig marad a veszélyhelyzet

Az Országgyűlés meghosszabbította a koronavírus-törvényt.

2021.05.18. 11:30

Globális ingatlanpiac: kilőttek az árak

Az ingatlanpiac a 2008-ashoz hasonló árzuhanástól tartott a pandémia kezdetén, ám másképp alakult minden.

2021.05.18. 11:19

Operatív törzs: már a szennyvízminták is a harmadik hullám lecsengését mutatják

Jelentős mennyiségű Pfizer-vakcina érkezett, de az elosztás részleteiről később ad tájékoztatást az operatív törzs. Már 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra, és a 84 százalékuk meg is kapta a vakcinát.

2021.05.18. 11:16

Varga Mihály: a magyar gazdaságé a legnagyobb növekedés az Európai Unióban

Az első negyedév GDP-adatai szerint jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a magyar gazdaság – mondta a pénzügyminiszter.

2021.05.18. 10:49

Rengeteg Pfizer-vakcina érkezett, jöhetnek az SMS-ek

Kedd reggel több mint 330 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett Magyarországra.

2021.05.18. 10:27

Folyamatosan nő az olimpia ellenzéke Japánban

Jelentősen nőtt azon japánok száma, akik halasztanák, vagy végleg törölnék a tavalyról egyszer már idén nyárra halasztott tokiói olimpiát, és már csak a megkérdezettek 14 százaléka támogatná határozottan a mostani rendezést. A japán kormány egyelőre az utóbbiak közé tartozik.

2021.05.18. 10:15

Kapaszkodik vissza a magyar GDP a járvány előtti szinthez

Az előző negyedévihez képest 1,9 százalékos a növekedés, az egy évvel ezelőttivel szemben még 2,3 százalékos az elmaradás a KSH adatai szerint.

2021.05.18. 09:53

Mint a bozóttűz, fut végig a koronavírus a tekintélyes futballcsapaton

Már 25 játékos koronavírusos az argentin River Plate labdarúgócsapatánál. Kapus nélkül kell kiállniuk szerdán.

2021.05.18. 09:12

Friss adatok: 75 ezerrel nőtt a beoltottak száma egy nap alatt

A legutóbbi időszakénál gyorsabb tempóra kapcsolt az oltási program Magyarországon. A legtöbb hazai járványmutató javult az elmúlt 24 órában.

2021.05.18. 07:40

Nőnek az esélyei egy normális európai turistaszezonnak

Több tagállam is megkezdte, vagy a napokban megkezdi a nyitást az idegenforgalomban, miközben „normális szezon” esélyeivel biztat az Európai Bizottság is.

2021.05.18. 07:29

Eldőlt, hogy lehet ballagás és pótérettségi

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint nem kell védettségi igazolás, hogy valaki részt vehessen a ballagáson. A pótérettségire május 28-ig lehet jelentkezni.

2021.05.18. 07:17

Minden tizedik hagyományos boltra jut egy webáruház

2020-ban 113 millió alkalommal vásároltunk webáruházakban, és több mint másfél ezer milliárd forintot költöttünk el náluk.

2021.05.18. 06:28

Fontos kérdést tisztázott a NAV

Az engedélyezett mulasztás esetén is felszámítanak késedelmi pótlékot, annak törlését külön kérni kell, ehhez nyújt segítséget az adóhivatal.

2021.05.18. 06:15

Jelentősen késik a Janssen-oltás

Brüsszel szerint eddig 5 millió adag érkezett, a cég viszont azt közölte, tartható az 55 milliós vállalás.

2021.05.18. 06:00

Újabb vakcina a célegyenesben

A GlaxoSmithKline a Sanofival közösen fejlesztett koronavírus elleni oltása év végére piacra kerülhet, a korai kísérleti eredmények ígéretesek.

2021.05.18. 05:00

Nagy változásról döntöttek a Pfizer-vakcina esetében

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018