eur:
393.1
usd:
366.38
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A tokiói nyári olimpia ellen tüntetnek a japán fővárosban 2021. május 17-én. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Folyamatosan nő az olimpia ellenzéke Japánban

Jelentősen nőtt azon japánok száma, akik halasztanák, vagy végleg törölnék a tavalyról egyszer már idén nyárra halasztott tokiói olimpiát, és már csak a megkérdezettek 14 százaléka támogatná határozottan a mostani rendezést. A japán kormány egyelőre az utóbbiak közé tartozik.

Már csak 67 nap van hátra a tokiói olimpiai játékok tervezett megnyitójáig, de a legfrissebb fejlemény egyelőre az, hogy múlt pénteken Tokióban és több további tartományban május végéig meghosszabbították a vészhelyzeti rendkívüli intézkedéseket. A japán sajtó egyúttal arról ír, hogy az országban szerintük a koronavírus-járvány negyedik hullámával próbálnak megküzdeni éppen.

Japánban egyébként nemzetközi összehasonlításban eddig viszonylag kevesebb áldozatot hozott a vírus – 11 500 halálos esetről szólnak a jelentések a több mint 125 milliós népességű országban –, de az utóbbi hónapokban nagyon felerősödött a frusztráció a lakosság növekvő részénél a megítélésük szerint lassú oltási kampány miatt. Sokan ennek a rossz légkörnek is tudják be az olimpiával szembeni ellenérzések erősödését.

Az Asahi Shimbun című japán napilap hétvégi közvélemény-kutatása szerint a

megkérdezettek 43 százaléka végleg törölné a tokiói nyári játékokat, további 40 százalék pedig ismét elhalasztaná

azt. Mindez mindkét csoportnál közel 6-8 százalékpontos növekedés az egy hónappal ezelőtti hasonló felméréshez képest (akkor 35 százalék ejtette volna végleg a játékokat és 34 százalék tolta volna el időben az egészet).

Felére csökkent az egyértelmű támogatók tábora: egy hónapja még 28 százalék fontosnak tartotta volna az olimpiai játékok időben történő megkezdését, múlt hét végén már csak 14 százalék tartott ki emellett.

A japán kormányra nehezedő nyomás tehát egyértelműen növekszik, a kabinet azonban egyelőre ellenáll, többé-kevésbé biztosra véve, hogy még egy halasztást nehéz lenne hitelesen a nemzetközi sportszövetségekkel elfogadtatni. A végleges lefújás viszont mindenfajta pénzügyi kompenzáció nélkül hagyná a megelőző évek előkészületeinek tetemes költségeit.

Szuga Josihide miniszterelnök mindenesetre még a múlt héten is úgy fogalmazott, hogy a fertőzéses esetek növekvő száma ellenére is lehetséges biztonságban megrendezni a nyári olimpiai és paralimpiai játékokat. Úgy vélte, hogy a megoldás a japánok és az eseményre érkező külföldiek egymástól való elszigetelése lehetne.

Ez utóbbi egyébként úgy merült fel, hogy a Kyodo közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 87 százaléka attól tartott, a sportolók és az őket kísérő stábtagok beözönlése az országba még akkor is újabb járványrobbanást idézhet elő, ha a rendezők nem engednek be külföldi szurkolókat Japánba.

A múlt hétvégi felmérésen egyébként arra is rákérdeztek, hogy hányan támogatnák a játékok hagyományos formájú látogatását, és csak a válaszolók 3 százaléka engedte volna meg, hogy teli stadionok előtt folyjanak a versengések.

59 százalék teljesen kizárná a nézőket, további 33 százalék limitálná a beengedésüket.

A tokiói olimpia a tervek szerint július 23-én kezdődik, és augusztus 8-ig tart.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×