INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

tokiói olimpia

covid-19

közvélemény-kutatás

japán

A tokiói nyári olimpia ellen tüntetnek a japán fővárosban 2021. május 17-én. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik.

Folyamatosan nő az olimpia ellenzéke Japánban

Infostart / Fóris György

Jelentősen nőtt azon japánok száma, akik halasztanák, vagy végleg törölnék a tavalyról egyszer már idén nyárra halasztott tokiói olimpiát, és már csak a megkérdezettek 14 százaléka támogatná határozottan a mostani rendezést. A japán kormány egyelőre az utóbbiak közé tartozik.

Már csak 67 nap van hátra a tokiói olimpiai játékok tervezett megnyitójáig, de a legfrissebb fejlemény egyelőre az, hogy múlt pénteken Tokióban és több további tartományban május végéig meghosszabbították a vészhelyzeti rendkívüli intézkedéseket. A japán sajtó egyúttal arról ír, hogy az országban szerintük a koronavírus-járvány negyedik hullámával próbálnak megküzdeni éppen.

Japánban egyébként nemzetközi összehasonlításban eddig viszonylag kevesebb áldozatot hozott a vírus – 11 500 halálos esetről szólnak a jelentések a több mint 125 milliós népességű országban –, de az utóbbi hónapokban nagyon felerősödött a frusztráció a lakosság növekvő részénél a megítélésük szerint lassú oltási kampány miatt. Sokan ennek a rossz légkörnek is tudják be az olimpiával szembeni ellenérzések erősödését.

Az Asahi Shimbun című japán napilap hétvégi közvélemény-kutatása szerint a

megkérdezettek 43 százaléka végleg törölné a tokiói nyári játékokat, további 40 százalék pedig ismét elhalasztaná

azt. Mindez mindkét csoportnál közel 6-8 százalékpontos növekedés az egy hónappal ezelőtti hasonló felméréshez képest (akkor 35 százalék ejtette volna végleg a játékokat és 34 százalék tolta volna el időben az egészet).

Felére csökkent az egyértelmű támogatók tábora: egy hónapja még 28 százalék fontosnak tartotta volna az olimpiai játékok időben történő megkezdését, múlt hét végén már csak 14 százalék tartott ki emellett.

A japán kormányra nehezedő nyomás tehát egyértelműen növekszik, a kabinet azonban egyelőre ellenáll, többé-kevésbé biztosra véve, hogy még egy halasztást nehéz lenne hitelesen a nemzetközi sportszövetségekkel elfogadtatni. A végleges lefújás viszont mindenfajta pénzügyi kompenzáció nélkül hagyná a megelőző évek előkészületeinek tetemes költségeit.

Szuga Josihide miniszterelnök mindenesetre még a múlt héten is úgy fogalmazott, hogy a fertőzéses esetek növekvő száma ellenére is lehetséges biztonságban megrendezni a nyári olimpiai és paralimpiai játékokat. Úgy vélte, hogy a megoldás a japánok és az eseményre érkező külföldiek egymástól való elszigetelése lehetne.

Ez utóbbi egyébként úgy merült fel, hogy a Kyodo közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 87 százaléka attól tartott, a sportolók és az őket kísérő stábtagok beözönlése az országba még akkor is újabb járványrobbanást idézhet elő, ha a rendezők nem engednek be külföldi szurkolókat Japánba.

A múlt hétvégi felmérésen egyébként arra is rákérdeztek, hogy hányan támogatnák a játékok hagyományos formájú látogatását, és csak a válaszolók 3 százaléka engedte volna meg, hogy teli stadionok előtt folyjanak a versengések.

59 százalék teljesen kizárná a nézőket, további 33 százalék limitálná a beengedésüket.

A tokiói olimpia a tervek szerint július 23-én kezdődik, és augusztus 8-ig tart.

Nyitókép: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018