eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Újabb vakcina a célegyenesben

A GlaxoSmithKline a Sanofival közösen fejlesztett koronavírus elleni oltása év végére piacra kerülhet, a korai kísérleti eredmények ígéretesek.

Heteken belül megkezdődhetnek a vakcina kései fázisú tesztjei, melyeket követően még az idén engedélyt kaphat az oltás, írja a The Guardian. A GlaxoSmithKline (GSK) eredetileg az év első felére várta azt, hogy beérjen a munka gyümölcse, és sikerüljön engedélyeztetni a vakcinát, melyen a Sanofival közösen dolgozik, de decemberben, miután kiderült, hogy az idősebb korosztályban nem váltja ki az elvárt immunválaszt a védőoltás, megtorpantak a fejlesztéssel. Most viszont erős semlegesítő antiest-választ váltott ki második fázisú tesztjeikben a vakcina minden életkori csoportban, így, mivel semmilyen biztonsággal kapcsolatos kétely sem merült fel a vakcinajelölttel szemben, tovább léphetnek a harmadik fázisú tesztek irányába.

"Úgy véljük, hogy ez a vakcinajelölt nagyban hozzájárulhat a koronavírus elleni küzdelemhez, és a lehető leghamarabb áttérünk a harmadik fázisra, hogy elérjük célunkat, és még az év vége előtt elérhetővé tegyük az oltást" - mondta Roger Connor, a GSK vakcinákért felelős részlegének elnöke.

Az oltás ugyanazt a technológiát alkalmazza, amit a Sanofi szezonális influenza elleni oltása, és a GSK fejlesztette adjuvánssal együtt alkalmazzák majd, amely képes lesz felerősíteni az oltás hatását.

A harmadik klinikai fázist a következő hetekben kezdik majd meg 35 ezer résztvevő bevonásával a világ számos országában.

A teszteken az oltóanyagnak az eredeti vuhani vírussal szemben, illetve a dél-afrikai variánssal szemben is figyelik majd teljesítményét, és a negyedik negyedévre számítanak arra, hogy engedélyezett vakcinaként adhatóvá válik majd,

"Második fázisú adataink megerősítik, hogy a vakcina szerepet játszhat a folyamatban lévő globális közegészségügyi válság kezelésében. Tudjuk, hogy több vakcinára lesz szükség, különösen a variánsok további megjelenésével, valamint a magasabb hőmérsékleten tárolható, hatékony és emlékeztető vakcinák iránti igény növekedésével" – mondta Thomas Triomphe, a Sanofi Pasteur ügyvezető alelnöke és a vállalat vakcinákért felelős részlegének vezetője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×