INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

koronavírus

oltás

vakcina

glaxosmithkline

sanofi

Újabb vakcina a célegyenesben

Újabb vakcina a célegyenesben

Infostart

A GlaxoSmithKline a Sanofival közösen fejlesztett koronavírus elleni oltása év végére piacra kerülhet, a korai kísérleti eredmények ígéretesek.

Heteken belül megkezdődhetnek a vakcina kései fázisú tesztjei, melyeket követően még az idén engedélyt kaphat az oltás, írja a The Guardian. A GlaxoSmithKline (GSK) eredetileg az év első felére várta azt, hogy beérjen a munka gyümölcse, és sikerüljön engedélyeztetni a vakcinát, melyen a Sanofival közösen dolgozik, de decemberben, miután kiderült, hogy az idősebb korosztályban nem váltja ki az elvárt immunválaszt a védőoltás, megtorpantak a fejlesztéssel. Most viszont erős semlegesítő antiest-választ váltott ki második fázisú tesztjeikben a vakcina minden életkori csoportban, így, mivel semmilyen biztonsággal kapcsolatos kétely sem merült fel a vakcinajelölttel szemben, tovább léphetnek a harmadik fázisú tesztek irányába.

"Úgy véljük, hogy ez a vakcinajelölt nagyban hozzájárulhat a koronavírus elleni küzdelemhez, és a lehető leghamarabb áttérünk a harmadik fázisra, hogy elérjük célunkat, és még az év vége előtt elérhetővé tegyük az oltást" - mondta Roger Connor, a GSK vakcinákért felelős részlegének elnöke.

Az oltás ugyanazt a technológiát alkalmazza, amit a Sanofi szezonális influenza elleni oltása, és a GSK fejlesztette adjuvánssal együtt alkalmazzák majd, amely képes lesz felerősíteni az oltás hatását.

A harmadik klinikai fázist a következő hetekben kezdik majd meg 35 ezer résztvevő bevonásával a világ számos országában.

A teszteken az oltóanyagnak az eredeti vuhani vírussal szemben, illetve a dél-afrikai variánssal szemben is figyelik majd teljesítményét, és a negyedik negyedévre számítanak arra, hogy engedélyezett vakcinaként adhatóvá válik majd,

"Második fázisú adataink megerősítik, hogy a vakcina szerepet játszhat a folyamatban lévő globális közegészségügyi válság kezelésében. Tudjuk, hogy több vakcinára lesz szükség, különösen a variánsok további megjelenésével, valamint a magasabb hőmérsékleten tárolható, hatékony és emlékeztető vakcinák iránti igény növekedésével" – mondta Thomas Triomphe, a Sanofi Pasteur ügyvezető alelnöke és a vállalat vakcinákért felelős részlegének vezetője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018