INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

ausztria

beutazás

könnyítés

teszt

koronavírus

Ausztriából Magyarországra belépésre várakozó járművek Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án. Orbán Viktor miniszterelnök ezen a napon az Országgyűlés plenáris ülésén bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére.

Szabadabb az út Ausztriába szerdától

Infostart

Nyugati szomszédunk jelentős könnyítéseket vezet be, a Sinopharm oltásával is be lehet utazni.

Szerdától változnak az Ausztriába való belépés feltételei – jelentette be Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter. Ennek értelmében több ország, köztük Magyarország állampolgárai esetében megszűnik a karanténkötelezettség.

A tárcavezető a fertőzések számának csökkenésével magyarázta a könnyítést. Kiemelte, hogy fontos lesz a 3G szabály, miszerint az országba való belépés előfeltétele az oltás, a negatív teszt, vagy annak igazolása, hogy valaki átesett a fertőzésen. Ezek közül bármelyik lehetővé teszi az Ausztriába való beutazást – írja az Index.

Az osztrákok elfogadnak minden oltást, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott, vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezett. Így a Sinopharmmal beoltottak is beutazhatnak, míg a Szputnyik V-t kapóknak egyelőre várniuk kell.

Három kategória lesz:

1. Olyan országokból való belépés, ahol alacsony a fertőzésszám:

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik alacsony fertőzöttségű országokból érkeznek. Bármilyen típusú belépés lehetséges, a turisztikai célú látogatásokat is beleértve. A határátlépés a 3G-szabálynak megfelelően történhet.

Ausztria ide sorolja Belgiumot, Bulgáriát, Dániát, Németországot, Észtországot, Finnországot, Franciaországot, Liechtensteint, Görögországot, Írországot, Izlandot, Izraelt, Olaszországot, Lettországot, Luxemburgot, Máltát, Monacót, Új-Zélandot, Norvégiát, Lengyelországot, Portugáliát, Romániát, San Marinót, Szingapúrt, Szlovákiát, Szlovéniát, Spanyolországot, Svájcot, Dél-Koreát, a Cseh Köztársaságot, Magyarországot, a Vatikánt, Andorrát és Ausztráliát.

2. Belépés magas kockázatú országokból

A belépés mindenképp a 3G-szabályhoz van kötve, de aki csak tesztet mutat fel, annak kötelező karanténba vonulnia, amit az 5. naptól (a belépés napja a 0. nap) kezdve elhagyhat egy újabb negatív teszt eredményének bemutatása után. Akinek van védettséget igazoló igazolványa, vagy a gyógyulást igazoló papírja, annak nem kell karanténba vonulnia.

Ausztria ide sorolja Horvátországot, Litvániát, Hollandiát, Svédországot és Ciprust.

3. Országok, ahol különböző vírusvariánsok jellemzőek:

A különböző vírusvariánsú államokból (Brazília, India, Dél-Afrika) való beutazás Ausztriába csak osztrák állampolgárok számára lehetséges, vagy olyanoknak, akiknek a tartózkodási helye Ausztriában van. Ha valaki az elmúlt 10 napban valamilyen vírusvariánssal fertőzött területen tartózkodott kötelező a PCR-teszt elvégzése. Ezt az osztrák egészségügyi hatóságok ellenőrzik.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018