eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: YouTube/Hírek.sk

Egységes nemzetközi oltási nyomtatványt készít Szlovákia

Intenzíven dolgozik egy egységes nyomtatvány kiállításán a szlovák egészségügyi minisztérium. A tárca szóvivője szerint a nyomtatványt a Covid-19 elleni oltás után kapnák meg az emberek, és nemzetközileg elfogadott dokumentum lesz. A konkrét megoldás bemutatását a közeli napokra ígéri a minisztérium.

Zuzana Eliášová, a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, ha most kell valakinek kiutaznia valamelyik engedélyezett országba, az illetőt arra kérik, hogy a háziorvosától kérje az oltásról szóló igazolást a nemzetközi oltási igazolványba. A szlovák állampolgárok már nyaralási célból is utazhatnak külföldre, sokan ezért elkezdték tervezni a nyaralásukat, annak ellenére, hogy továbbra is várni kell a digitális zöld igazolványra, amely tanúsítja, hogy a turistát beoltották koronavírus ellen. Többen azonban leleményesek voltak, és beszerezték a nemzetközi oltási igazolványt.

A problémát azonban az jelenti, hogy ebből a könyvecskéből hiányzik a körbélyegző, azt pedig az oltópontokon nem adnak. Így sorra megteltek a háziorvosi rendelők. A szlovák egészségügyi minisztérium állítja, hogy intenzíven dolgozik egy egységes nyomtatvány kiállításán, amely nemzetközileg elfogadott dokumentum lesz.

A koronavírus elleni védőoltásokról szóló igazolás nem elegendő a kiutazáshoz.

Egyes országok ezért kétoldalú megállapodást kötöttek az állampolgárok kiutazásának megkönnyítésére, Szlovákia azonban nem szerepel köztük. „Nincs egységes nemzeti oltási igazolványunk. Elmondom egyszerűen: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Ausztria kölcsönösen elismerik egymás igazolványát, mivel egységes igazolványt adnak ki” – mondta Richard Raši ellenzéki képviselő, a Hlas párt tagja.

Gyimesi György, a kormánypárti OĽaNO magyar képviselője szerint a koronavírus védőoltást igazoló betétlapot adhat ki Szlovákia, amely a kétoldalú megállapodás részét képezi majd. A képviselő szerint a gyakorlatban ez úgy működne, hogy a határrendészet megkapná az igazolási mintát, a Magyarországra utazók pedig bemutatnák az oltást igazoló betétlapot.

A beoltottak az oltási igazolvány kiadásán kívül azt is kérik, hogy a tisztviselők a nemzetközi oltási könyvben is tüntessék fel, és körbélyegzővel igazolják a koronavírus oltást. Amíg azonban az Európai Unió nem vezeti be a digitális zöldigazolványt, a kiutazók használhatnák a nemzetközi oltási könyvet, amely a papírboltokban is beszerezhető. A könyv alkotója, Ivan Bakoš infektológus azonban arra figyelmeztet, hogy az oltásról szóló igazolás kiadása feltételekhez kötött. „Az igazolást körbélyegző hitelesíti, és ezzel csak az arra kijelölt védőoltási központok rendelkeznek” – mondta az infektológus, hozzátéve, hogy ilyen típusú igazolást az orvos csak a második védőoltás beadása után állíthat ki.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×